Zprávy z jižních Čech

Hospody na vesnicích zejí prázdnotou. Po covidu přišlo zdražení energií a nákladů, lidé šetří

Zprávy z jižních Čech

Hospody na vesnicích zejí prázdnotou. Po covidu přišlo zdražení energií a nákladů, lidé šetří
Prázdná hospoda

České Budějovice

Zdražení energií způsobilo krach mnoha restaurací. V menších obcích jsou některé zavřené i několik let. Provozovatelé skončili už v průběhu pandemie koronaviru, v současnosti zavírají další. Kvůli vyšším cenám nemají zákazníky.
Jitka Cibulová Vokatá

Přepis epizody

Přepis mluveného slova do textu je prováděn automatizovaným systémem a proto obsahuje mnoho nepřesností. Je určen pouze pro rychlou orientaci a vyhledávání. Nalezené výsledky vyhledávání jsou v přepisu zvýrazněny podbarvením.
  • Tak tady máme třeba Teličko. Takto máme maso. Dneska bude Knedlo zelo vepř a bramborový knedlíček je k tomu udělaný.

  • A už to jede všechno ven. Krátce před polednem nahlížím pod pokličky v kuchyni Radniční restaurace v Křemži na Českokrumlovsku. Jedno z jídel mi ukazuje její provozovatel Michal Dosek, který před rokem musel zavřít hospodu v nedaleké obci Brloh s více než 200 obyvateli.

  • Té energie byly fakt neúnosný, že na počet lidí, kteří tam dorazili do restaurace, tak se to nedalo provozovat. V době, kdy se nemohlo chodit do hospod, tak se udělalo v různých maličkých provozovně Čech ve svých vlastních garážích. A to má obrovský vliv na restauratér z našich, hlavně loni Michal Dosek se svojí manželkou otevřel Radniční restauraci v Křemži. Láká zákazníky na širokou nabídku jídel, domácí zákusky a společenské akce. I přesto ani tady není podnikání za stávající situace jednoduché.

Více z pořadu