Zápisník zahraničních zpravodajů

Jít v Bosně a Hercegovině na kávu je něco jako jít v Česku na pivo. Pravá káva se vaří v tradiční džezvě a místní se jí i léčí

Zápisník zahraničních zpravodajů

Jít v Bosně a Hercegovině na kávu je něco jako jít v Česku na pivo. Pravá káva se vaří v tradiční džezvě a místní se jí i léčí
V ulici Kazandžiluk nedaleko náměstí Baščaršija vyrábějí kovotepci po několik generací tradiční bosenské džezvy a další výrobky z mědi

Radiožurnál

Na starodávném sarajevském náměstí Baščaršija v Bosně a Hercegovině lze zaslechnout nejrůznější zvuky. Od azánů z mešit přes vrkání holubů, které tam krmí turisté chlebem. Typickým zvukem pro Baščaršiju je ale také rytmické ťukání kladívka o měděné pláty. Vyrábí se tam totiž džezvy, ve kterých se pak připravuje tradiční bosenská káva.
Magdaléna Fajtová

Více z pořadu

Ostatní také poslouchají