Zaostřeno
Každý Čech vyhodí za rok přes 60 kg jídla. Plýtváme ale méně než průměrný Evropan, popisuje Strejcová z neziskovky
Zaostřeno
Plus
„Na konci každého roku se u nás vyhodí 80 tisíc tun potravin. Na jednoho spotřebitele v Evropské unii to vychází na 127 kilogramů potravinových zbytků a odpadu,“ říká zakladatelka neziskové organizace Zachraň jídlo Anna Strejcová. Podle nejnovější statistiky Eurostatu se dohromady v celé EU vyhodí téměř 57 milionů tun potravin.
Lucie Pávová
Přepis epizody
-
Máš zpracovatel, obchodník, domácnost. Než se potraviny dostanou na jídelní stůl, urazí často hodně dlouhou cestu a ve všech fázích se postupně určitá část jídla vyhodí. Konkrétně v Česku to je na konci každého roku celkem 800000 tun. V jaké fázi řetězce vzniká nejvíc odpadu? Jakými způsoby můžeme plýtvání omezit a šetří lidí v současné krizi jídlem víc? To jsou otázky pro následující minuty. Dobrý poslech přeje Lucie Pávová.
-
Zaostřeno.
-
Průměru to tady vychází, že na jednoho člověka v EU za rok připadne 127 kg těch potravinových zbytků nebo operu.
Více z pořadu
Ostatní také poslouchají
-
Hodně třídíme, málo recyklujeme. Jen třetina plastů se vrátí do oběhu
Podhoubí
-
Wegwerfgesellschaft: Warum wir zu wenig recyceln und was das für das Klima bedeutet
Karbon (DE)
-
Nedarujeme nic plesnivého, nic shnilého, popisují v supermarketu. Jak potraviny třídí?
Seriál Radiožurnálu
-
Čeští vědci vyvinuli metodu na odhalení pančovaného medu. V praxi se ale nepoužívá, nemá akreditaci
Zprávy z jižní Moravy
-
Pavel Maurer: Pšenice slábne a my s ní. Co s tím?
Glosa Pavla Maurera
-
Na jedno použití: proč se nedaří odpady recyklovat a co to znamená pro klima?
Karbon (CZ)
-
Prolomit vlny: Má se boží dárek zkazit?
Prolomit vlny
-
Kompostuj – pro lepší svět. Jde to i v bytě na sídlišti
Dopolední Radiožurnál