Zaostřeno

Každý Čech vyhodí za rok přes 60 kg jídla. Plýtváme ale méně než průměrný Evropan, popisuje Strejcová z neziskovky

Zaostřeno

Každý Čech vyhodí za rok přes 60 kg jídla. Plýtváme ale méně než průměrný Evropan, popisuje Strejcová z neziskovky
Plýtvání jídlem

Plus

„Na konci každého roku se u nás vyhodí 80 tisíc tun potravin. Na jednoho spotřebitele v Evropské unii to vychází na 127 kilogramů potravinových zbytků a odpadu,“ říká zakladatelka neziskové organizace Zachraň jídlo Anna Strejcová. Podle nejnovější statistiky Eurostatu se dohromady v celé EU vyhodí téměř 57 milionů tun potravin.
Lucie Pávová

Přepis epizody

Přepis mluveného slova do textu je prováděn automatizovaným systémem a proto obsahuje mnoho nepřesností. Je určen pouze pro rychlou orientaci a vyhledávání. Nalezené výsledky vyhledávání jsou v přepisu zvýrazněny podbarvením.
  • Máš zpracovatel, obchodník, domácnost. Než se potraviny dostanou na jídelní stůl, urazí často hodně dlouhou cestu a ve všech fázích se postupně určitá část jídla vyhodí. Konkrétně v Česku to je na konci každého roku celkem 800000 tun. V jaké fázi řetězce vzniká nejvíc odpadu? Jakými způsoby můžeme plýtvání omezit a šetří lidí v současné krizi jídlem víc? To jsou otázky pro následující minuty. Dobrý poslech přeje Lucie Pávová.

  • Zaostřeno.

  • Průměru to tady vychází, že na jednoho člověka v EU za rok připadne 127 kg těch potravinových zbytků nebo operu.

Více z pořadu

Ostatní také poslouchají