Špalíček
Víte, čím se v minulosti zabývali plátýnkáři? Ve mlýnech vždy bývali vítanými hosty
Špalíček
Plzeň
K výrazům a řemeslům, která už odnesl čas, patří tzv. „plátýnkáři“ a „plátýnkářství“. Víme ještě, co si pod tím představit? Jednalo se o výrobu mlynářských plátýnek, s jejichž pomocí se prosíváním hrubého meliva získávala kvalitní mouka: nejjemnější „vejražka“, mouka „dotahovaná“, hrubší mouka chlebová a nejhrubší mouka „špagátová“ na kroupy. Na Chodsku byla známou plátýnkářkou třeba Marie Bílková z Mrákova, vyhlášení bývali i plátýnkáři ze Kdyně.
Michaela Vondráčková
Více z pořadu
Ostatní také poslouchají
-
Jak se zbavit škytavky? Naše babičky měly zaručené rady
Špalíček
-
Jihočeský Hněvkovický mlýn je na Vltavě jediným mlýnem s původním dochovaným vybavením
Výlety
-
Noky s třešňovou omáčkou
Dobroty Dáši Kubíkové
-
Olympiádu sleduje zvláštní zpravodaj v Chorvatsku. Nenechte si ujít skvělého Romana Vojtka!
Polední sirény
-
Ester Kočičková: Jsem polyester české kulturní scény. Hladká a příjemná
Blízká setkání
-
Umělecký truhlář Roman Slaný vzkřísil před lety starobylou dovednost výroby moravských klátů
Apetýt
-
Lipovou alejí u hradu Rožnov se procházel i Sigmund Freud
Dobré odpoledne s Českým rozhlasem Zlín
-
Naučná stezka a vrch Klobouček jsou vděčným cílem turistů
Toulky po Brdech
-
Dagmar Ruščáková: V malém
Nedělní káva