Náš host

Poradna zdravé výživy

Náš host

Poradna zdravé výživy
Kaki

Plzeň

Naše témata: odlehčený jidelníček před Vánoci, zelený čaj, reflux jícnu, čekankový sirup nebo kaki.
Michaela Vondráčková

Přepis epizody

Přepis mluveného slova do textu je prováděn automatizovaným systémem a proto obsahuje mnoho nepřesností. Je určen pouze pro rychlou orientaci a vyhledávání. Nalezené výsledky vyhledávání jsou v přepisu zvýrazněny podbarvením.
  • A teď v našem vysílání otevíráme naši pravidelnou výživovou poradnu. Naším dnešním hostem je nutriční terapeut Marek Honza. Dobrý den. Dobré dopoledne. Tak začal nám advent, to je taková taková doba zklidnění, příprav na vánoční svátky. Jak se podle vás ideálně stravovat v tomto čase? Myslíte, že opravdu je na místě nějaká, řekněme odlehčená strava nebo dokonce půst? Jak je váš názor?

  • No, období toho půstu většinou bývá až v té druhé polovině zimy tradičně. Ale na ten advent jsem si i klidně ten jídelníček můžeme trošku odlehčit, abychom se připravili přímo na ty vánoční svátky, kdy obvykle se to hojí a konzumuje hodně hodně cukroví a různé jako tučnější potraviny a pokrmy, takže není určitě od věci si ten jídelníček trošku odlehčit. Nejsem úplně velký zastánce přímo jako půstů. Že bychom vůbec neměli jíst, to je spíš jen jako dobré na duši než na tělo. Ale na ten ten půst nám tolik nepřinese. Je dobré si třeba odepřít některé potraviny, ty hodně tučné a tak hodně sladké, jíst opravdu střídmě menší porce a třeba večer nejíst už jako vůbec, aby nám, abychom se dobře vyspali a tak a připravovat se prostě na ty na ty svátky. Ale určitě zase ten advent je i o přípravě. Nejenom se, Milane, jak ona na ty svátky, ale také užít si toho, využít různé ty vánoční recepty, pokrmy a takové ty věci, které si jinak v průběhu roku nedopřejeme. Není na ně úplně v létě chuť na takové ty tučnější potraviny. Takže klidně jednou za ten týden ve Svatém týden třeba o té neděli si i něco něco tučnějšího dopřát. Ale přes týden tým jíst střídmě.

  • No, znám lidi, možná i kolegy, mohl to tak říct, kteří velmi cíleně hubnout v čase předvánočním proto, aby pak si mohli dopřát a pak v klidu 2, 3, 4. Nevím, kolik kilo nabrat. Je to podle vás správně?

Ostatní také poslouchají