Hovory
Krmení včelstva cukrovým sirupem nepřináší zásadní chovatelský efekt, dokládá výzkum Mendelovy univerzity
Hovory
Plus
Pedagog a vědec Antonín Přidal, který se věnuje oboru včelařství na Mendlově univerzitě v Brně, se svými studenty zkoumal, zda je rozdíl, když včelař své včelstvo krmí cukrem, nebo cukrovým sirupem, který má velkou marketingovou podporu. Na co přišli? Poslechněte si v Hovorech, které moderuje Tatiana Čabáková.
Tatiana Čabáková
Přepis epizody
-
Velkou vášní mého hosta jsou včely. Doc. Antonín Přidal se jim věnuje ve svém volném čase i v práci na Mendelově univerzitě v Brně. Vedle studentů jako garant výuky včelařského oddělení a ani učí jich tam ale nastal čas med a starat se o úle. Pracuje s nimi na vědeckých výzkumech. Na včelách je totiž stále co zkoumat a objevovat. Od mikrofonu Hovorou zdraví Tatiana Čabáková.
-
Antonína ví. Teď ho Hroch. Dobrý den. Na Mendelovy univerzity v Brně je najedli. Už je kontinuální výuka včelařství v Česku. Mají už studenti v ně zájem o to učit se a Včelary dělat, vůbec studovat včelstvo?
-
Určitě ano, ale zároveň vidím, že je někdy ty včely zajímají ani ne s cílem je chovat, ale skutečně tomu porozumět. Nebo ty včely jsou zapojeny jaksi i jako systémově a je zajímá vlastně co v té krajině všechno plní anebo co mohou taky indikovat svojí přítomností o té krajině. Takže ten zájem není čistě chovatelský, je taky zaměřený právě tím ekologickým směrem. Takže nepotřebují nutně chovat, ale chtějí poznat jejich způsob života, aby lépe rozuměli biologii, krajině atd.. Bio. No, míň těch druhů, ale také ně.
Více z pořadu
Ostatní také poslouchají
-
Jak je to doopravdy s plýtváním vodou? Proč je v ČR největší daňové zatížení vody ze všech…
Hovory
-
Nadbytek cukru škodí zdraví také u much octomilek
Laboratoř
-
Zlínští vědci vyloučili z hroznového nápoje alkohol. Vzniklo unikátní pití vhodné i pro děti
Apetýt
-
Konec děkana Ševčíka
Vinohradská 12
-
O služby studentů učilišť je zájem. Cukráři v Třešti vyrobí na zakázku stovky zákusků týdně
Zprávy z Vysočiny
-
Jak včelařit. Mistrovský kurz chovatele včel Jaroslava Bajka
Mistrovský kurz
-
Jedno z mála hodinářských učilišť v Evropě je v Jihlavě. Učni kombinují obor třeba se zlatnictvím
Seriál Radiožurnálu
-
Zdeněk Tokár z Peče celá země: Pečení mám jako koníček. Cukrařina jako živobytí je velká dřina
Blízká setkání
-
Může kvést hvězdník, nesprávně uváděný jako amarylis, modře? Hodí se červivé švestky na pálení?
Zahrádkářské tipy
-
Mají tvar nosu a chutnají po malinách, fialkách nebo rumu. To jsou belgické cuberdony
Zápisník zahraničních zpravodajů