Host Radiožurnálu

Tři jídla denně a dostatek bílkovin, doporučuje odborník na výživu. Jak překonat vlčí hlad?

Host Radiožurnálu

Tři jídla denně a dostatek bílkovin, doporučuje odborník na výživu. Jak překonat vlčí hlad?
Pavel Suchánek

Radiožurnál

Takzvaný intermitentní fasting, neboli přerušované hladovění, je dnes sice velmi populární, ale z dlouhodobého hlediska vede spíše k obezitě. Alespoň to tvrdí odborník na výživu Pavel Suchánek, podle kterého stačí, když budeme jíst třikrát denně, dodržovat pohybovou aktivitu a pravidelný přísun bílkovin. Jaké jsou nejnovější trendy v oblasti stravování? A proč je pro organismus přínosný suchý únor?  
Patricie Strouhalová

Přepis epizody

Přepis mluveného slova do textu je prováděn automatizovaným systémem a proto obsahuje mnoho nepřesností. Je určen pouze pro rychlou orientaci a vyhledávání. Nalezené výsledky vyhledávání jsou v přepisu zvýrazněny podbarvením.
  • Dobrý den. Zdravíme vás z vysílání víkendového Radiožurnálu. Šest a půl minuty po 10. hodině už naproti mně sedí náš dnešní host a tím je doktor Pavel Suchánek, odborník na výživu. Vítám vás. Dobrý den. Dobré dopoledne.

  • Musím říct, že vy jste doktor z oboru klinická biologie, problematika obezity, fyzické aktivity a výživy. Jste také výzkumný a vývojový pracovník z centra výzkumu chorob srdce a cév, laboratoř pro výzkum aterosklerózy a také jste byl vysokoškolským pedagogem zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích a tam jste vyučoval předmět racionální výživa o bakalářského oboru nutriční terapeut. Co vás stáhlo tady k tomu oboru, k výživě? Měl jste sám problémy s váhou? Bylo to třeba kvůli hubnutí a udržení si váhy?

  • Mě k výživě přivedla sportovní aktivita, protože když poměrně do sportu je, to, tak najednou zjistíte, že abyste dosáhl určitého výkonu, dobré regenerace, tak do té stravy sáhnou prostě musíte. A následně jsem zjistil, že to je velmi zajímavý obor. Ovlivnil my některé publikace, která v té době vycházely, to znamená na začátku 90. let. Začal jsem to obor studovat do hloubky a potom jsem si našel pana prof. poledne v pražském IKEMu, který měl kdysi v ČT moc hezké povídání o vlivu výživy na cholesterol. A já jsem za ním jako vysokoškolský student drze přišel a zeptal se, jestli bych nemohl u něj se vzdělávat. A sem tam už 21 let, řekl mohl, mohl.

Více z pořadu

Ostatní také poslouchají