Co vás zajímá
Kuchařská poradna
Co vás zajímá
Plzeň
V neděli začalo masopustní období a potrvá až do 13. února. Jak se o masopustu stravovali naši předkové? Která tradiční masopustní jídla připravují i dnešní šéfkuchaři?
Soňa Vaicenbacherová
Přepis epizody
-
Posloucháte kuchařskou poradnu rádia vašeho kraje, do které přijal pozvání Martin Havlík, učitel odborných předmětů Hotelové školy v Plzni na Borech a šéfkuchař Gordon z klubu bezejmenná. Můžete nám zatelefonovat na pevnou linku 221 554 222 a také napsat SMS na číslo 655 4. Osmičky po třech králích v neděli začala čas zabijaček, pečení koblížků a masopustního veselí. Neboli je tady masopust skončí popeleční středou 11. a 14. února na Valentýna. Takže 14. února. A nám už napsala jedna z posluchaček. Po vánočním obžerství je tady masopustní obžerství. Tak jenom, Martine, doufám, že vy to vidíte pozitivněji.
-
Tak pro kuchaře to vždycky svátek a já osobně se na vánočního kapra a salát, když jim prostě, přestože si ho člověk dá někdy mimo sezonu, tak to nejlíp stejně chutné o Vánocích. A ono z těch Vánoc jsme si to obžerství udělali teprve nedávno. Na rozdíl od toho masopustu, který opravdu už je obžerstvím od středověku, ale vlastně oprávněným, protože vezměte si, v jaký roční době se to koná. Je to samozřejmě mezi dvěma půsty, že ano, podle křesťanských tradic. To je jedna věc, ale koná se to vlastně v tom nejsou v těch nejkrutějších mrazech, kdy ta potřeba toho tučného jídla, toho té energie na udržení vůbec tělesného tepla prostě byla neoddiskutovatelná. A toho prase v podobě živé konzervy vykrmované prostě doma od jara tak bylo vítanou energetickou injekcí do běžného jídelníčku lidí v době, kdy nebylo možné si pořídit koupit někde v supermarketu prostě balené hotové maso.
-
Navíc naši předkové měli jaksi jiný styl života, o ní poměrně těžce pracovali, takže tu energii i v zimě potřebovali, přestože jaksi nebylo tolik práce na polích. Ne, zima byla zima, to je jasné, ale i tak oni měli tu práci fyzickou pořád.
Více z pořadu
Ostatní také poslouchají
-
Zdravá výživa: adventní půst
Co vás zajímá
-
Úvodová hostina
Špalíček
-
Co je to hlad a jaká jídla ho způsobují?
Hubněte zdravě s Kateřinou Cajthamlovou
-
Václav Souček: Zálohy
Glosa dne aneb Co týden dal
-
O radosti z jídla i ze života: Tuky. Které konzumovat a kterým se vyhnout?
Jezte, ať vám to sluší
-
Proč se štědrovečerní stůl sklízel až druhý den, prozradí etnolog Jan Vinduška
Jak to vidí...
-
S vůní tradice: Příběh divočáka. O přípravě zvěřiny s kuchaři Jaroslavem a Pavlem Sapíkovými
S vůní tradice: Příběhy potravin
-
Poradna zdravé výživy: chybějící železo, předávkování vitamínem C, začínající dna
Náš host
-
Had: Kterak si v Číně vybrat hada na talíř
Na vidličce Romana Vaňka
-
I kysané zelí z obchodu je napěchované zdravím. Jak si ale všelék připravit doma?
Dva na Dvojce