Co vás zajímá

Kuchařská poradna

Co vás zajímá

Kuchařská poradna
zabijačka

Plzeň

V neděli začalo masopustní období a potrvá až do 13. února. Jak se o masopustu stravovali naši předkové? Která tradiční masopustní jídla připravují i dnešní šéfkuchaři?
Soňa Vaicenbacherová

Přepis epizody

Přepis mluveného slova do textu je prováděn automatizovaným systémem a proto obsahuje mnoho nepřesností. Je určen pouze pro rychlou orientaci a vyhledávání. Nalezené výsledky vyhledávání jsou v přepisu zvýrazněny podbarvením.
  • Posloucháte kuchařskou poradnu rádia vašeho kraje, do které přijal pozvání Martin Havlík, učitel odborných předmětů Hotelové školy v Plzni na Borech a šéfkuchař Gordon z klubu bezejmenná. Můžete nám zatelefonovat na pevnou linku 221 554 222 a také napsat SMS na číslo 655 4. Osmičky po třech králích v neděli začala čas zabijaček, pečení koblížků a masopustního veselí. Neboli je tady masopust skončí popeleční středou 11. a 14. února na Valentýna. Takže 14. února. A nám už napsala jedna z posluchaček. Po vánočním obžerství je tady masopustní obžerství. Tak jenom, Martine, doufám, že vy to vidíte pozitivněji.

  • Tak pro kuchaře to vždycky svátek a já osobně se na vánočního kapra a salát, když jim prostě, přestože si ho člověk dá někdy mimo sezonu, tak to nejlíp stejně chutné o Vánocích. A ono z těch Vánoc jsme si to obžerství udělali teprve nedávno. Na rozdíl od toho masopustu, který opravdu už je obžerstvím od středověku, ale vlastně oprávněným, protože vezměte si, v jaký roční době se to koná. Je to samozřejmě mezi dvěma půsty, že ano, podle křesťanských tradic. To je jedna věc, ale koná se to vlastně v tom nejsou v těch nejkrutějších mrazech, kdy ta potřeba toho tučného jídla, toho té energie na udržení vůbec tělesného tepla prostě byla neoddiskutovatelná. A toho prase v podobě živé konzervy vykrmované prostě doma od jara tak bylo vítanou energetickou injekcí do běžného jídelníčku lidí v době, kdy nebylo možné si pořídit koupit někde v supermarketu prostě balené hotové maso.

  • Navíc naši předkové měli jaksi jiný styl života, o ní poměrně těžce pracovali, takže tu energii i v zimě potřebovali, přestože jaksi nebylo tolik práce na polích. Ne, zima byla zima, to je jasné, ale i tak oni měli tu práci fyzickou pořád.

Ostatní také poslouchají