Nesebar je v UNESCO | Foto: Petr Vavrouška, Český rozhlas

V Cestovatelské kuchařce zjistíte, jak se dělá šopský salát. Zeleninu musíte vytáhnout z ledničky, protože studený je nejlepší. Je to poměrně mladé jídlo. Salát vznikl v roce 1955. Bulharská státní agentura tehdy přemýšlela, jaká jídla nabídne turistům. Kuchař zvolil barvy připomínající bulharskou vlajku. A jak vznikl název šopský salát?
Petr Vavrouška

Všechny epizody

Cestovatel

Cestovatel

Jedno léto, devět zemí a tisíce zážitků. Takový je podtitul prázdninové série Českého rozhlasu Dvojka, která se jmenuje Cestovatel. Prostřednictvím rozhlasových vln se s námi vydáte do zemí, kam Češi rádi jezdí na letní dovolenou. Průvodcem je zkušený rozhlasový reportér Petr Vavrouška, který dřív pracoval jako zahraniční zpravodaj v Polsku, na Slovensku a v Rusku.

Více z pořadu

Více z pořadu

Nejposlouchanější

Vybíráme z e-shopu Českého rozhlasu