Zvídavec Evy Sinkovičové

3D tiskárny umí připravit těstoviny i pizzu. Blíží se doba, kdy nahradí běžné vaření?

Zvídavec Evy Sinkovičové

3D tiskárny umí připravit těstoviny i pizzu. Blíží se doba, kdy nahradí běžné vaření?
3D tiskárna

Rádio Junior

Jednou budeme mít možná všichni doma 3D tiskárnu na jídlo. Už teď dokážou věci jako ze sci-fi filmu. Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.
Eva Sinkovičová

Přepis epizody

Přepis mluveného slova do textu je prováděn automatizovaným systémem a proto obsahuje mnoho nepřesností. Je určen pouze pro rychlou orientaci a vyhledávání. Nalezené výsledky vyhledávání jsou v přepisu zvýrazněny podbarvením.
  • Zvídavé Simkovičové.

  • Ahoj. Všichni zvědavci, máme tu další zvědavé okénko. Tak šup sem s novou zajímavostí. O 3D tiskárnách jste už určitě slyšeli. Za posledních 20 let se technologie 3D tisku neuvěřitelně posunula a stoprocentně ji čeká budoucnost v mnoha oblastech. Možná není už tak daleko okamžik, kdy si bude moci 3D tiskárnu pořídit do domácnosti každý a bude stejně běžnou součástí, jako je dnes obyčejná tiskárna. Slyšeli jste ale už o 3D tiskárně, která dokáže tisknout jídlo. Představte si, že v budoucnu třeba vaření odzvoní a vy jen navolíte v aplikaci recept, naplníte tiskárnu surovinami a za chvíli si už budete pochutnávat. Zní to jako scéna ze sci-fi filmu. Možná ano, ale není to tak daleko od reality. Už teď dokáží 3D tiskárně vytisknout třeba těstoviny, pizzu nebo tvrdili používají se v barech, restauracích na světě a šetří čas. Tyto jídla však tiskárna zatím jen sestaví. Uvařit, upéct nebo ohřát musí i vytištěný polotovar člověk. I to by ale v budoucnu mohla zvládnout tiskárna sama. Náplní pro takovou tiskárnu na jídlo jsou poživatelné gely, práškové pasty a tekutiny. Po doplnění zásobníku se tiskárna řídí digitálním receptem. Samozřejmě je ještě třeba pracovat na rychlosti tisku a zjednodušení, aby ji mohl používat každý, dokonce i děti. Technologie 3D tiskáren na jídlo pracuje podobně, jako když tisknou 3D tiskárny něco z plastu. Používá se princip otisků a vylisování tiskárny na jídlo, ale musí pracovat i s různými teplotami, a to se zatím musí ladit a brzdí to rychlejší vývoj. Vývojáři si také zatím pohrávají s konzistencí potravin. Současné 3D tiskárny totiž zvládají vařit jen z tekutých přísad. Výhodou však je, že do směsí, ze kterých se jídlo vyrábí, může být přidáno přesně tolik proteinů, vitamínů a minerálů, kolik budete chtít. Dále je výhodou přesnost, s jakou tiskárny pracují. Dokáží vytvořit na jídle všelijaké složité symboly. Člověk tak může jít doslova i očima. Tato schopnost se dá využít hlavně v cukrářství při přípravě nejrůznějších sladkostí a dortů, které mají lahodit i oku. Pasty a gely se vkládají do tiskáren v tubách. Pokud by tu by byly vratné stejně jako třeba skleněné lahve, mohlo by se tím snižovat užívání plastů a opět by se podpořila recyklaci. Další výhodou pro životní prostředí je také zpracování tzv. ošklivých potravin. Ty se často nedostanou na pulty supermarketů kvůli nezvyklému tvaru nebo jinému barevnému odstínů, a dochází tak k plýtvání jídlem. V tubě s tekutinou se ale každá ošklivá potravina, která ale vůbec nemusí být špatná, ztratí. Tiskárny na jídlo nejspíš nikdy úplně nenahradí celý proces vaření. Za pár let nám ale třeba v kuchyni značně usnadní a urychlí práci a budeme je brát jako běžnou součást výbavy kuchyně, třeba jako mikrovlnku. A holky a kluci, pokud chcete o 3D tisku jídla někomu vyprávět, ale nestihli jste si všechno zapamatovat, tak nevadí. Už teď si to na webu Rádia Junior můžete poslechnout znovu, kolikrát chcete. A pokud vás napadá nějaká zajímavost, o které moc lidí neví, tak my určitě napište a třeba se objeví v nějakém dalším dílu. Zvědavce tak ahoj.