Zaostřeno
Češi jsou v houbaření opravdu výjimeční, tvrdí sociolog
Zaostřeno
Plus
Když řekneme, že „je něco na houby,“ obvykle tím myslíme, že je to k ničemu, bezcenné, nezajímavé. Ale na houby chodí každý rok většina Čechů, Moravanů a Slezanů. Dá se o nich bádat, zároveň má lidové houbaření v kultuře a životním stylu naší země velmi silné a pevné kořeny.
Vít Pohanka
Přepis epizody
-
Řekneme, že něco na houby my sníme. Tím obvyklé, že je to k ničemu, bezcenné nebo nezajímavé. Ale na houby chodí každý rok většina z nás, dá se o nich bádat a zároveň má lidové houbaření v kultuře a životním stylu této země velmi silné a pevné kořeny.
-
Podle výzkumu odborníků tak až 75 % obyvatel ČR má nějakou zkušenost se sběrem hub. To je i v mezinárodním měřítku výjimečné.
-
Uslyšíte mimo jiné od Karla Šímy z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. Svůj odborný pohled dodá také mykolog Jan Holec z Národního muzea.
Více z pořadu
Ostatní také poslouchají
-
Volyňští Češi a ukrajinská krize
Zaostřeno
-
Vše, co byste měli vědět o sušení hub. Ne všechny jedlé druhy se hodí ke skladování
Pochoutkový rok
-
Iva Pekárková: Dokážete je nesbírat?
Glosa Plus
-
Češi jsou národ houbařů. Máte chuť na čerstvě „ulovené“ houby z lesa? Zkuste noky s houbovou omáčkou
Vaříme s Habadějem
-
Do protinacistického odboje se zapojili i herci. Voskovec a Werich z exilu, Schránil nebo Höger doma
Jak to bylo doopravdy
-
Houby aktivně přijímají chemické látky. Chrání se tím
Poznáváme Šumavu
-
Kejklíř Vojta Vrtek: Kdybychom chtěli, tak jsme legrační všichni
Příběhy z Vysočiny
-
I z obyčejné smaženice můžeme udělat honosné jídlo, upozorňuje mykolog
Host Radiožurnálu
-
Štrycla
Okolo češtiny
-
Politický extrém, díl IX.: Člověk vs. stát (bonus)
Vinohradská 12