Věda Plus
Jak nasytit lidstvo a neškodit životnímu prostředí? Odpovědí by mohla být „modrá strava“
Věda Plus
Plus
„Modrá strava“ je zastřešující pojem pro všemožné vodní živočichy i rostliny, které mohou sloužit člověku za potravu. Oproti suchozemské stravě je to mnohem pestřejší skupina – na světě je téměř 3000 druhů mořského a sladkovodního „masa“, které se dá lovit, a z toho přes 600 druhů se dá chovat v akvakulturách, tedy rybnících, nádržích, farmách a podobně. Takzvaná modrá strava je i jedním z témat letošního potravinářského summitu Spojených národů.
Martin Srb
Více z pořadu
Ostatní také poslouchají
-
Treska po katalánsku. Můžete ji podávat třeba s opečenou bagetou, posypanou tymiánem nebo bazalkou
Vaříme s Habadějem
-
Pravda a legendy o masožravých rostlinách
Planetárium
-
Vědci našli poklad z druhohorního moře. Vymřelá planeta ožila dřív, než čekali
Laboratoř
-
Vranka, která se pohybuje přískoky u dna, a krásně zbarvená střevle patří mezi chráněné ryby
Máme rádi zvířata
-
Češi konzumují průměrně 220 gramů proteinů z masa denně - udržitelná dávka je 9 až 23 gramů
Věda Plus
-
Alergie na vodu: skutečně existuje?
Encyklopedie Radiožurnálu
-
Sběr vajíček snížil populaci mořských želv o 90 %
Vědecká dobrodružství