Radioporadna

Zavařeninu zná každý, víte ale, co je zavřenina? Konzervování ovoce bez cukru a vaření. Jak na to?

Radioporadna

Zavařeninu zná každý, víte ale, co je zavřenina? Konzervování ovoce bez cukru a vaření. Jak na to?
Arónie

Hradec Králové

Vlastníte zahrádku? Pak kromě prázdninových cest a odpočinku část letního času věnujte zpracování vlastních výpěstků a jejich uchovávání na zimu. Konzervace ovoce nemusí být vůbec složitá. Kompoty a zavařeniny zná každý, víte ale co je to zavřenina? 
Jana Kudyvejsová

Přepis epizody

Přepis mluveného slova do textu je prováděn automatizovaným systémem a proto obsahuje mnoho nepřesností. Je určen pouze pro rychlou orientaci a vyhledávání. Nalezené výsledky vyhledávání jsou v přepisu zvýrazněny podbarvením.
  • Dnes tady u nás ve studiu ČRo Hradec Králové vítáme a jsme moc rádi Radku Svatošovou z bylinkové školy zelená louka. Dobré dopoledne.

  • Krásné dopoledne. Zvolili jsme opět letní téma. Možná hned několik témat. Uvidíme, co všechno stihneme, protože už přišlo několik dotazů od posluchačů. Připomenu naši e-mailovou adresu, kdybyste se i vy chtěli ptát studio tečka Hradec zavináč. Rozhlas. Cz nebo samozřejmě můžete telefonovat. My začneme tím, co jste nám přinesla a jak to zpracovat. Rakytník, ten jsem poznala na první pohled. A to druhé, tu jste mi napověděla, že je Aron. Je to jsou docela oblíbené plody. Řekla bych, že se vyskytují celkem už na českých zahrádkách. Jak je zpracováváte vy?

  • Tak ono rakytník a ironii v podstatě skoro jediné, co teďka na naší zahrádce sklízím, protože letos přece jenom nás ty mrazy tak i poznamenaly ji a ledacos se neurodilo. Ostatně i té arény letos trošku méně, ale zpracovávám. Samozřejmě každý den se snažím něco udělat a určitě to stojí za to speciálně tyto dva plody pěstovat, protože jsou doslova napěchované vitamíny, antioxidanty. Ten rakytník, to je vlastně opravdu takový tonikum. Tam už povzbuzuje, když sníme jenom těch pár kuliček, které mají v sobě nejenom, spoustu vitamínu c, ale dalších látek. No a ironie, to je prostě kapitola sama o sobě. Ta v sobě má ještě mimo jiné flavonoidy, taková ta tmavá barviva, takže o to je zdravější a je skvělá na štítnou žlázu, na harmonizaci, na krevní tlak, zlepšuje stav cév a k tomu všechny ty vitamíny. A k tomu má hlavní benefit, taky velkou trvanlivost. To bych ještě předeslala, že my tu ironii ani nemusíme až tak moc konzervovat, protože ona docela dobře vydrží. I když jí prostě jenom sesbíráme, dáme do lednice, tak za ideálních podmínek nám tam klidně několik měsíců vydrží a můžeme jí postupně odebírat a zpracovávat. Nebo můžeme z té ironie udělat tzv. zavařeniny. To je úplně ten nejjednodušší způsob konzervování, na který ona jak stvořená, protože sama o sobě v sobě má takové protiplísňové a konzervační látky, takže se moc nekazí. A ta zavřeni na tu děláme nejenom Sardinii, ale třeba i z dalších takových pevnějších a drobnějších druhů ovoce. Je to úplně jednoduché. Takže ne že zavaří.

Více z pořadu

Vybíráme z e-shopu Českého rozhlasu