Příběhy z kalendáře
Louis Pasteur poprvé vyzkoušel pasterizaci. Původně měla zabránit octovatění vína na lodích
Příběhy z kalendáře
Dvojka
Dnešní výročí připomíná proces, díky němuž nezkysne mléko ani pivo nebo nezoctovatí víno. Má ho na svědomí jeden z největších chemiků historie. Louis Pasteur byl mimořádně pracovitý a zvídavý. Většinu života trávil v laboratoři. Nebyl by ale ničím bez své ženy, která mu coby dcera rektora univerzity dělala asistentku. Původně byla pasterace nebo pasterizace vyvinuta na objednávku francouzského válečného loďstva pro zamezení octovatění vína. Brzy se ujala i u dalších komodit.
Jan Kovařík, Monika Valentová
Více z pořadu
Ostatní také poslouchají
-
Renesanční muž Leonardo da Vinci. I génius někdy neuspěje
Příběhy z kalendáře
-
Vědecké dobrodružství v Senegalu: Palmové víno dáváme pít i novorozencům, říká domorodec
Vědecká dobrodružství
-
Jindřich Pouska je čtvrtou generací mlynářů v Mešně
Náš příběh
-
Ladislav Likler - propagátor a historik mlékárenství
Tandem
-
Mlynařina není žádný med. Řemeslo dnes trpí tím, že nemá následovníky, říká mlynář ze Střížova
Apetýt
-
Jak lékárníci změnili svět? Dnešní náplast se vyvinula z kaučukového flastru, popisuje farmaceut
Leonardo Plus
-
Dobrá zpráva od Pavla Maurera pro všechny, kteří rádi pijí víno
Glosa Pavla Maurera
-
Chováme k našim dojnicím lásku a respekt, prozrazuje klíč k úspěchu farmářka a sýrařka z Růžové
Ústeckým krajem za dobrým pitím a jídlem aneb Co si u nás dáte a jinde ne
-
„Původně jsem studovala farmacii. Chtěla jsem se o pivu dozvědět víc,” říká studentka biotechnologie
Universum
-
Bílé, červené, šumivé. Jakou teplotu má mít při podávání víno? Souvisí s tím i držení sklenky
Pochoutkový rok