Okolo češtiny
Kombucha aneb čajová houba
Okolo češtiny

Olomouc
Mírně perlivý zkvašený nápoj, který se připravuje ze silně oslazeného černého nebo zeleného čaje. To je „Kombucha“, jinak řečeno „čajová houba“. Zdá se vám, že jde v češtině o nové slovo? Nenechte se zmást, v našem jazyce se objevilo už před sto lety. Více nám řekne náš bohemista.
Ondřej Bláha
Více z pořadu
Ostatní také poslouchají
-
Nechybí (téměř) v žádné kuchyni. Jak se ale cibule objevila v českém jazyce?
Okolo češtiny
-
Velryby vyhlížejí kořist s otevřenou tlamou. Je to už ve středověkých bestiářích
Laboratoř
-
Dominik Dán: Venuše ze zátoky
Četba na pokračování
-
Souboj Klementa Gottwalda o vedení Komunistické strany Československa
Historie Plus
-
Proč někteří odmítali roušky a očkování? Selhala důvěra veřejnosti v politiky, soudí bioetik Vácha
Leonardo Plus
-
Estébáctví se dědilo z otce na syna. Příkladem a obrazem totality jsou oba Prchalové, míní historik
Jak to bylo doopravdy
-
Chlapec, který zešedivěl. Co vedlo k největšímu slovenskému masakru v dějinách?
Stopy, fakta, tajemství...
-
Muž hasící požár hasicím přístrojem. Zdánlivá maličkost mění význam slova
O češtině od A do Z