Názory a argumenty

Poslechněte si všechny páteční komentáře s Petrem Hartmanem

Názory a argumenty

Poslechněte si všechny páteční komentáře s Petrem Hartmanem
Petr Hartman, moderátor a komentátor Českého rozhlasu Plus

Plus

Příjemně překvapit aneb Nová rozpočtová strategie vlády. Investiční pobídky a umění se prodat. Joe Biden je stále starý. Vyměnit ho by ale bylo troufalé. Rusko neví, co s vrahy a sadisty, kteří se vrátili z války. Pellegrini v Bruselu ukázal, že by mohl být i státníkem – kdyby tedy chtěl. 
Petr Hartman

Přepis epizody

Přepis mluveného slova do textu je prováděn automatizovaným systémem a proto obsahuje mnoho nepřesností. Je určen pouze pro rychlou orientaci a vyhledávání. Nalezené výsledky vyhledávání jsou v přepisu zvýrazněny podbarvením.
  • O dalším směřování hnutí ANO v Evropském parlamentu, o rozpočtové strategii Fialovy vlády, o první zahraniční cestě nového slovenského prezidenta. Také o tom uslyšíte v analýzách a názorech, které pro vás připravili renomovaní komentátoři. Pokud možno ničím nerušený poslech, tentokrát v pátek vám přeje Petr Hartman Názory a argumenty.

  • Hnutí ANO vystoupí z liberální frakce v Evropském parlamentu a také z evropské strany ALDE. Na tiskové konferenci ve sněmovně to oznámil předseda hnutí Andrej Babiš. V dosavadní frakci by podle něj ano nemohlo plnit svůj program. Kam se hnutí ANO může vydat nejenom, o tom budu hovořit s komentátorem ČRo Ondřejem Konrádem, kterého vítám ve vysílání necelé půlhodiny Názorů a argumentů. Dobrý den. Do Evropského parlamentu míří celá řada nových poslanců zvolených za hnutí ANO. Znamená to tedy novou orientaci hnutí ANO v Evropském parlamentu?

  • Tak pan předseda Babiš říká, že hraje ta reagují, čili obnovme Evropu dřív. To byla jenom ta samostatná ALDE, ke které se potom přidal vtip se těmi nebo po těch posledních, myslím před pěti lety volbách Macronova strana a vznikla tato, toto uskupení. Rád, že mi úplně nevyhovuje hnutí ANO, protože oni kráčejí do Evropského parlamentu s tím, že chtějí především bojovat proti nelegální migraci a Green Dealu a že tedy v tom ALDE, respektive tom reji nevidí v tomto směru dostatek spojenců. Je otázka, kam se může hnutí ANO s těmi sedmi poslanci, což je poměrně dost velký počet, a to znamená, že i pro tu rodinu je to docela oslabení. Ztratit sedm hlasů rozhodně je znát. Může obrátit. Je je otázka momentálně asi, když nechtějí být vysloveně mezi nějakými extremisty, což zase přece jenom hnutí ANO až tak daleko nejde, aspoň nebo dobou se doposavad nešlo, tak možná bude čekat na vznik nějaké nové frakce, neboť se mluví o tom, že nějaká nová uskupení po těchto volbách, které do značné míry proměnili složení Evropského parlamentu, nejspíš vzniknou.

Vybíráme z e-shopu Českého rozhlasu