Náš host

Veterinární poradna

Náš host

Veterinární poradna
Kočka se ráda schová do krabice nebo do bedničky

Plzeň

Na dotazy odpovídá plzeňský veterinář MVDr. Ladislav Kuncl.
Iva Kokešová

Přepis epizody

Přepis mluveného slova do textu je prováděn automatizovaným systémem a proto obsahuje mnoho nepřesností. Je určen pouze pro rychlou orientaci a vyhledávání. Nalezené výsledky vyhledávání jsou v přepisu zvýrazněny podbarvením.
  • Posloucháte náš páteční dopolední program a máme devět minut po 10. ve studiu veterinář pan doktor Ladislav Kuncl. Vítám vás. Dobrý den. Dobré dopoledne. Je tady už spoustu SMS. Dáme se do práce, pane doktore. První SMS se týká kočky. Paní posluchačka Jana ze Starého Plzence píše, že neznají její přesný věk 17 až 20 let. Je tady v SMS. Posledního půl roku méně žere a hubne. Byla zvyklá na mléko a teď ho vůbec nechce.

  • Tak to, že je ty kočičce takový věk, tak to je nádherný, že Chrudimi se dožila. Tam je spousta věcí, který mohly být. Za prvé je tady stáří a jako starší každý organismus se mění metabolismus a nejstarší člověk být přijímá veškerou potravu, tak hubne. To už je tak problém. Je to populismus stáří. Pak je tu další věc, která v tomto věku může potkat, protože za život ty její ledviny dostali už dost ran od života, takže tam by bylo základní vyšetřit činnost ledvin, protože většinou je při onemocnění ledvin, při selhání ledvin kočičky hubnou, přestávají přijímat potravu a v tomto stáří je to dost pravděpodobné. Potom samozřejmě je možnost zubech, jestli to na ještě má zuby, to jest nám není velký zubní kámen, který by jí bránilo v příjmu potravy. Čili základ je nechat vyšetřit u veterináře už tomto věku. Obzvlášť teda.

  • Dobře. Máme tady teď devítiměsíčního osmáka. Když ještě řeknu dotaz, pane doktore, popište nám osmá k.