Náš host

Spotřebitelská poradna

Náš host

Spotřebitelská poradna
Vánoční trh

Plzeň

Doba předvánočních nákupů je tady a na nohou je i Česká obchodní inspekce. Na co se v předvánočním čase zaměřuje? Co kontroluje na adventních trzích nebo v e-shopech a na co si my jako zákazníci máme dávat pozor?
Michaela Vondráčková

Přepis epizody

Přepis mluveného slova do textu je prováděn automatizovaným systémem a proto obsahuje mnoho nepřesností. Je určen pouze pro rychlou orientaci a vyhledávání. Nalezené výsledky vyhledávání jsou v přepisu zvýrazněny podbarvením.
  • Tak to byla další pěkná před vánoční melodie. No a jak už jsme slíbili, ve studiu teď už vítám hosty dnes z České obchodní inspekce. Konkrétně je s námi ve studiu Jan Řezáč a Milan Cais. Dobrý den, pánové. Dobrý den. Dobrý den. Tak. A včera jsme měli první adventní neděli. Adventní trhy i předvánoční nákupy jedou v plném proudu. Je to čas, kdy Česká obchodní inspekce je tzv. na nohu víc než kdykoliv jindy? Anebo držíte ten běžný rytmus?

  • Já bych řekl, že v podstatě jsme na nohou a držíme běžně. Jde, v podstatě je to každoroční takový evergreen jako spousta jiných akcí během roku, tak samozřejmě inspektoři si vydávají i na ty vánoční trhy, kde samozřejmě se věnujeme různým tématům, ať už je to občerstvení anebo a tam se zaměřujeme především, jestli se tam nahoru nebo bylo nějaké nebezpečné výrobky. Ty časy, kdy se tam prodávalo všechno možný i nemožný. Světelné řetězy absurdně tenkých průřezu vodičů, které když si vzal ovladač, rozpadl se v ruce a podobné. Když jsou zaplať pánbůh už pryč a dneska, ty vánoční trhy jsou spíš u těch u těch o těch vánočních výrobcích, o tom občerstvení, takže i tam se samozřejmě dá na to zkontrolovat, jestli ty výrobky jsou správně značené tak, jak mají být značené, jestli toho svařáku je, to ne, kolik má být, protože občas se najde nějaký prodejce, který já to úplně nedbá. Nicméně ta kontrolní zjištění, která tam máme, jsou v podstatě absolutně normálu, tak jako zjišťujeme v jakékoliv jiné oblasti. Takže se nedá říct, že my tam bylo nějaké extrémní nebezpečí, že by tam někdo mohl přijít nějaké velké ujme, ale stát se to může.

  • Na to jsem se právě chtěla zeptat, protože adventní trhy, ty jsou zkrátka v každé druhé obci, řekněme nebo ve větším městě. Dostáváte třeba také podněty nebo dotazy i od lidí, že se jim třeba právě na adventním trhu něco nezdá nebo se jim něco přihodilo?