Náš host

Poradna zdravé výživy

Náš host

Poradna zdravé výživy
Cibule a česnek

Plzeň

Na dotazy odpovídá dietní sestra Fakultní nemocnice Plzeň Jaroslava Kreuzbergová.
Michaela Vondráčková

Přepis epizody

Přepis mluveného slova do textu je prováděn automatizovaným systémem a proto obsahuje mnoho nepřesností. Je určen pouze pro rychlou orientaci a vyhledávání. Nalezené výsledky vyhledávání jsou v přepisu zvýrazněny podbarvením.
  • A jak jsme slíbili, teď už otevíráme výživovou poradnu. I ve studiu dnes vítám dietní sestrou Jaroslavou.

  • Krýt Berkovou. Dobrý den. Dobrý den. Tak jsem šla dnes do práce. Byla zima poměrně. Říkala jsem si kolem nás to zimní počasí, takové ty podzimní rybičky, bolení v krku, že se vás musím zeptat, co vy na to? Jaký ten trik? Abychom byli zdraví a zůstali zdraví?

  • Co máte? No, já teda mám úplně nejradši byl syrovou cibuli. Ona úžasně pomáhá. A mně se vždycky vybaví ty římský vojáci, jak měny cibuli všude přibaleno, jaký všude rabovali, když se k ní někde dostali a jaký neustále nosili s sebou. Protože a nejenom římský vojáci, ale i po celém Rusku lék jiný soudce. Takže musí se pokouší potraviny samozřejmě. A cibule byla jedna z těch nejcennějších potravin právě proto, že má v sobě fit, on sedí a další a další látky. Ale třeba na prvním místě quercetin a quercetin, to je jedna z těch účinných látek v cibuli, protože on působí protivirově, protibakteriálně, dokonce i proti houbám, takovým těm parazitujícím. A dokonce se uvádí, že je proti rakovinou. Já vždycky, když slyším, že něco protirakovinného, tak si říkám ježišmarja, aby bylo jenom jako v. Ráda bych tomu věřila, ale já si myslím, že tam je daleko víc faktorů, který tam fungují. Podobné je česnek. Česnek taky takto úžasně působí, ale cibuli snáší daleko víc lidí než než česnek. Takže já bych radil a cibuli syrové. A nějaká rada, jak se s nepředávkovat? Kolik si bude a to vám řekne organismus sám. Tak řekněme jedna cibule denně, to není tak moc. Nejlépe na půlky, abychom ten žaludek zpravidla ze začátku nepřetížili. A já bych jí radila skloubit s jinými potravinami, protože abychom kousali cibuli jako jako, to by dokázal málokdo. I když potkala jsem lidi, co jo a takže najemno posekat a posypat. Třeba chleba s máslem, chleba, chleba se sádlem, maso. Když se udělá pěkná roštěnka, tak ta cibule se na to úplně hodí. A brambory třeba, a to je úžasný.

Více z pořadu