Náš host

Dietní sestra: Přibrat o svátcích dvě kila, to není žádná tragédie

Náš host

Dietní sestra: Přibrat o svátcích dvě kila, to není žádná tragédie
Bramborový salát je dobré nechat uležet, aby se chutě propojily

Plzeň

Na dotazy odpovídá nutriční terapeutka Fakultní nemocnice Plzeň Jaroslava Kreuzbergová.
Stanislav Jurík

Přepis epizody

Přepis mluveného slova do textu je prováděn automatizovaným systémem a proto obsahuje mnoho nepřesností. Je určen pouze pro rychlou orientaci a vyhledávání. Nalezené výsledky vyhledávání jsou v přepisu zvýrazněny podbarvením.
  • Střed. A 10 minut po 10. hodině čas pro dietní sestru Jaroslavu kulis Berkovou, kterou vítám ve studiu. Dobrý den. Do Brna týden. My jsme slíbili, že si budeme povídat o Vánocích jako takových. Budeme mluvit o té správné míře a konzumace vánočního cukroví. To nás teď čeká to období. Ono se neříká vy to vůbec nejde. Ono se to říká trochu jinak, vulgárněji, ale já to tady říkat nebudu. V každém případě to období nastane za chvilku. Vy to vůbec nejíte a hospodyňka vás nutí k tomu, abyste to cukroví prostě konzumovali. A nejdřív bychom si měli o tom cukroví říci něco obecného. Ono je u nás v Čechách vlastně raritou, dá se říct o vánoční cukroví. Nikde jinde se moc nepeče.

  • No to by se klidně dalo napsat do pokladu UNESCO, protože české vánoční cukroví si myslím, že nemá konkurenci. Je pravda, že třeba v Anglii se na pečou koláčky, tak jim říkají vánoční koláčky.

  • Ale aby se tam peklo tak tak nazdobených 14 a více druhů. Včera jsem potkala jednu kolegyni z fakulty lékařský, a to už mají napečeno 18 druhů. A to si představte, má bezlepkovou dceru, takže ještě jsou bezlepkové. Takže to mně spadla brada někam k pasu obdivem, protože jsem si říkal no to je úžasný. A 18 druhů? No, já myslím, že přes 20.