Laboratoř
Velryby vyhlížejí kořist s otevřenou tlamou. Je to už ve středověkých bestiářích
Laboratoř
Plus
Vědci zdokumentovali méně známé potravní chování velryb. S tlamou otevřenou do pravého úhlu velryby čekají, až jim hejna rybek samy vplují do úst. Podobné scény přitom obsahují už středověké spisy.
Martina Mašková
Přepis epizody
-
Vítám vás po řadu vědců a herců. Tentokrát se dotkneme toho, proč chladnějších mořích vzniká více nových druhů ryb než v tropech. Situace v Grónsku, kde nejtepleji za posledních 1000 let, a rovněž z toho, co ze středověkých bestiářů ohledně velryb může být inspirativní pro dnešní pozorování přírody. U mikrofonu je Martina Mašková.
-
Laboratoř.
-
Mé pozvání přijal Karel Janko, který je odborník na polární oblasti a znalec ryb. Přeji dobrý den. Dobrý den přeji. A protože se dotkneme biodiverzity zejména, ale nejen %, tak je to s námi Ladislav Miko, odborník na životní prostředí, který se zúčastnil nějakých mezinárodních jednání o biodiverzitě, významné roli. Dobrý den. Krásný den. A naši sestavu dnes z herecké branže doplní kolegyně Andrea Černá. Dobrý den. Děkuji všem, že jste přišli a prosím. Pustíme se rovnou do tématiky ryb. Ryby jsou nejrozmanitější skupinou mezi obratlovci, a i když je v jejich druhové bohatství největší v tropech. Rybí společenstva, kde vznikají nejrychleji nové druhy, obývají spíš chladnější oblasti. Vědci z Yaleovy univerzity studiem už dříve zveřejněných dat o více než 4000 druzích ryb zjistili, že důvodem je schopnost ryb mírného pásma polárních ekosystému pendlovat mezi mělkými a hlubšími částmi oceánů. Takže ryby jsou pendleři. A proč ne ty tropické? Karel Janko má slovo na úvod našeho pořadu.
Více z pořadu
Ostatní také poslouchají
-
Lososy zabíjela srážková voda z měst. Zachránila je biočistička na předměstí
Laboratoř
-
Výlov rybníku na Farmě Blaník s Milošem Zapletalem
Pochoutky na talíři
-
Věděli jste, že existují pavouci, kteří loví ryby? Najdete je i v Česku
Zvídavec Evy Sinkovičové
-
Rybí společenstva bez zásahů člověka. Dvě rybí rezervace...
Křížem krajem
-
Jelec tloušť, kulinářsky nepříliš ceněná, ale zajímavá ryba, a pak zastávka u rybářské stráže
Máme rádi zvířata
-
Kapr nemusí být na talíři jen o Vánocích. Udělejte si tuto chutnou rybu třeba teď na kari a zelenině
Vaříme s Habadějem
-
Kapr, nebo mořská štika? Dostatek omega 3 kyselin mají upravení kapři, navíc se chovají v Česku
Věda Plus
-
Ornitolog Jakub Vrána nedá na vrány dopustit. Vyzdvihuje jejich inteligenci
Radioporadna
-
Sen sportovního rybáře? Jednoznačně kapr dvacet plus!
Kdo umí, ten umí
-
Kam v Praze na ryby?
Prahou křížem krážem