Jak to bylo doopravdy
Konzum za socialismu: Touha po svobodě byla slabší než touha nestát ve frontě, konstatuje historik
Jak to bylo doopravdy
Plus
Konzum, lehce hanlivé označení nezměrné touhy po spotřebním zboží. Možná i po tom, které vůbec nepotřebujeme. Není divu, že někteří myslitelé právě před konzumem a konzumním způsobem života varují. Přišel do Československa konzum až po pádu železné opony? Bylo právě socialistické Československo charakteristické „jinými“ lidmi, kteří měli jiné směřování, nebo je to jeden z mýtů?
Ivana Chmel Denčevová
Účinkuje: historik Jan Rychlík
Připravila: Ivana Chmel Denčevová
Dramaturgie: Hynek Pekárek
Režie: Michal Bureš
Premiéra: 21. 5. 2018
Přepis epizody
-
Když v neděli mě.
-
Těch cest tak nestalo.
-
Já jsem mít.
Více z pořadu
Ostatní také poslouchají
-
ČST byla služkou komunistického režimu. Podílela se na uštvání nepohodlných, připomíná historik
Jak to bylo doopravdy
-
V Maďarsku na jídle šetřit nechtějí, kupují bio
Zápisník zahraničních zpravodajů
-
Miroslav Toman, prezident Potravinářské komory ČR
Dvacet minut Radiožurnálu
-
Antropolog: Třídění nám jde dobře. Na skládkách je ale stále velký podíl recyklovatelných materiálů
Hovory
-
Jak se zdražovalo za socialismu? Není maso, nejsou auta, ale máme kosmonauta
Téma Plus
-
Plýtvání se slevou. „Naše společnost je málo vyspělá,“ říká...
Dopolední Radiožurnál
-
Proč jsou kupovaná rajčata bez chuti? Trhají se nezralá a pak se na ně stříká etylen, líčí odborník
Dopolední host
-
Jan Vávra: Jak jsme předehnali západ
Názory a argumenty
-
Sbírá „kutiloviny“. Na českého kutila nikdo nemá, říká
Host Dopoledního expresu
-
Sociolog Kostelecký: České společnosti chybí společná pozitivní vize. Tmelem jsou vyhraněné situace
Jak to vidí...