Dopolední host
Šlechta si na vepřové nepotrpěla, ale k jihočeskému venkovu zabijačky odedávna patří, vypráví etnograf
Dopolední host
České Budějovice
Tradičním svátkem na každé jihočeské vesnici byla a dodnes je zabijačka. V dobách bez lednic a mrazáků ale přece jen vypadala trochu jinak. Využívalo se jiných způsobů uchovávání masa, zejména uzení a nakládání. A také se při zabijačce sešla celá rodina, pomáhali sousedé a samozřejmě řezník. Historií zabijaček i domácího chovu prasat se zabývá etnograf Jihočeského muzea Jan Šimánek.
Eva Kadlčáková
Více z pořadu
Ostatní také poslouchají
-
V dobách hladomoru pekli lidé chléb ze žaludů, nouze je donutila vzít na milost brambory z Ameriky
Dopolední host
-
Při domácí zabijačce najde každý kousek masa využití
Přímo z místa
-
Starousedlík František Komárek ze slezské obce Rohov má na...
Česko – země neznámá
-
Belgické vítání jara: hýření barev a oslava rozmanitosti
Zápisník zahraničních zpravodajů
-
Dobrovolníci kritizují způsob senoseče v lednickém parku. Podle nich tam při sekání hynou zvířata
Zprávy z jižní Moravy
-
Lyžák: 1. díl
Lyžák
-
Kdo rád bruslí, nemusí vyhledávat pouze zimní stadiony, ale může teď vyrazit na čerstvý vzduch
Zprávy pro Královéhradecký kraj
-
„Je vždycky možné odpustit?“ Příběhy o křivdách a smiřování vypráví podcast Ridiny Ahmedové.
Odpustit?