Co vás zajímá

Lékařská poradna

Co vás zajímá

Lékařská poradna
Výsledky výzkumu depresí u dětí odborníky překvapily

Plzeň

Podle výsledků Národního monitoringu duševního zdraví dětí trpí až 40 procent žáků devátých tříd základních škol střední až těžkou depresí a třetina má problém s úzkostmi.
Soňa Vaicenbacherová

Přepis epizody

Přepis mluveného slova do textu je prováděn automatizovaným systémem a proto obsahuje mnoho nepřesností. Je určen pouze pro rychlou orientaci a vyhledávání. Nalezené výsledky vyhledávání jsou v přepisu zvýrazněny podbarvením.
  • Co vás zajímá? Ptá se Soňa Vaicenbacherová.

  • Pozvání do studia přijala klinická a dětská psycholožka Dana Chmelařová, vedoucí oddělení klinické psychologie plzeňské fakultní nemocnice. Věnovat se budeme psychickým problémům dětí. Odborníci z Národního ústavu duševního zdraví provedli na základních školách první národní monitoring duševního zdraví dětí. A ty výsledky jsou dost hrozivé.

  • Začal to vlastně obdobím COVIDu, kdy bylo ve velký nárůst dětí, kteří měli úzkosti, deprese. Byl pro něj hodně těžký návrat vlastně do školy. A ten výzkum vlastně vychází z toho, že téměř polovina dětí toho školního věku nebo oni to dělají konkrétně u deváťáků mají nějaký psychický problémy. Asi je důležitý říct, že v dnešní době hodně rodiče mají tendenci ty děti ochraňovat, takže oni vlastně chrání a nepřipravuje na to, že v tom životě taky prožil někdy něco náročného, něco těžkého? Tak že je důležité rozlišovat, jestli prožijeme náročnou situaci a jsme z toho smutní anebo naštvaní. A je to vlastně vlastně, náleží to k té situaci anebo jestli se jedná skutečně o depresi a úzkostný stavy.

Vybíráme z e-shopu Českého rozhlasu