Co vás zajímá

Houbařská poradna

Co vás zajímá

Houbařská poradna
Hlíva ústřičná roste na dřevě

Plzeň

Do vánočního kuby je vynikající stroček trubkovitý. Co to je za houbu? A které další budou s kroupami dobře ladit?
Soňa Vaicenbacherová

Přepis epizody

Přepis mluveného slova do textu je prováděn automatizovaným systémem a proto obsahuje mnoho nepřesností. Je určen pouze pro rychlou orientaci a vyhledávání. Nalezené výsledky vyhledávání jsou v přepisu zvýrazněny podbarvením.
  • Naladili jste si rádio vašeho kraje houbařskou poradnu s mykologem Zdeňkem Hájkem? Pro vaše dotazy jsou k dispozici pevná linka 221 554 222 a SMS brána 655. 4 osmičky. Aktuálně se nám oteplilo, teploty se pohybují nad nulou, sníh roztál, dodal vláhu. A máte nějaké informace o současném růstu hub?

  • No tak protože ještě sníh úplně v lese neroztál, i když to bude v nejbližších dnech. Ono totiž kupodivu napadlo po dlouhých letech na Plzeňsku kolem čtvrt m. Za minulou sobotu neděli ale můžu říct, že ještě těsně předtím napadení sněhu se nám sešlo na členské schůzi mykologů asi tak 30 let u hub a byli mezi nimi i jedlé houby i nosovky koše. Byly tam například šupinovky, holubinky, ryzce smrkové, pavučince a nějaké ty dřevní druhy. Pak to zasypal sníh, takže teď jako byl takový útlum, ale v současné mě v současné době už jsou poslední zbytky mizí. A protože teď jsem sledoval prognózu, do Vánoc prakticky nebudou ani noční mrazíky, to bude výjimečně tak - 1. Takže očekávám, že ty houby budou a budou ještě možná zajímavé druhy. Například Pražáci našli v klánovickém lese před 14 dny ještě plno hřibů smrkových, křemenáče krvavé, samozřejmě čirůvky, fialové, strmělky, mlženky. A tak vedl i podzimní houby.

  • Takže adventní procházka po lese by nám mohla přinést i nějaký ten houbařský zážitek a zároveň o jedlou houbu do kuchyně.

Ostatní také poslouchají