Zdraví v cajku
Může trvanlivé pečivo za cukrovku a obezitu? Myši ztloustly po oblíbených „éčkách“
Zdraví v cajku
Plzeň
Kyselina propionová a její soli patří mezi nejoblíbenější „éčka“. V potravinách se používají k prodloužení jejich trvanlivosti. Nová vědecká studie ukazuje, že by propionáty mohly přispívat k obezitě a dokonce hrát významnou roli při vzniku cukrovky. Pokusné myši, které tyto látky přijímaly v potravě, postupně přibývaly na váze. Navíc se u nich objevila tzv. inzulinová rezistence, která vede ke vzniku cukrovky.
Miroslav Šuta, Vladimír Šťovíček
Více z pořadu
Ostatní také poslouchají
-
Cesta ke štíhlé postavě vede přes kuchyň. Jak vařit zdravě?
Hubněte zdravě s Kateřinou Cajthamlovou
-
Jsou z brambor, ale zdravé nejsou. Smažené hranolky obsahují karcinogenní látky, varuje Jan Tuna
Dva na Dvojce
-
Sůl je opravdu nad zlato, čistí i léčí! Kde všude ji můžete v domácnosti využít?
Babské rady
-
Pohádky pod drobnohledem vědy: Je sůl opravdu nad zlato?
Seriál týdne pod Ještědem
-
Sůl je lékem i dobrým pomocníkem v domácnosti
Domácí štěstí Ivy Hüttnerové
-
Češi solí až třikrát víc, než by měli. Státní zdravotní ústav chce tento trend zastavit
Dnešní Plus
-
Slaný masový koláč s fazolemi zakrytý kaší od Květy Magurové
Pochoutkový rok
-
Proč je moře slané, když v řekách teče sladká voda?
Zvídavec Evy Sinkovičové