Zdraví v cajku

Může trvanlivé pečivo za cukrovku a obezitu? Myši ztloustly po oblíbených „éčkách“

Je nám líto, ale k tomuto audiu již vypršela autorská práva.

Zdraví v cajku

Může trvanlivé pečivo za cukrovku a obezitu? Myši ztloustly po oblíbených „éčkách“
Hlodavec (ilustrační foto)

Plzeň

Kyselina propionová a její soli patří mezi nejoblíbenější „éčka“. V potravinách se používají k prodloužení jejich trvanlivosti. Nová vědecká studie ukazuje, že by propionáty mohly přispívat k obezitě a dokonce hrát významnou roli při vzniku cukrovky. Pokusné myši, které tyto látky přijímaly v potravě, postupně přibývaly na váze. Navíc se u nich objevila tzv. inzulinová rezistence, která vede ke vzniku cukrovky.
Miroslav Šuta, Vladimír Šťovíček

Ostatní také poslouchají