Zaostřeno
Zachránit naše zdroje jídla, pití či léků. Země světa vymýšlejí plán, jak zabránit kolapsu živé přírody
Zaostřeno
Plus
Živá příroda kolem nás rychle degraduje a děje se to po celém světě. Ekosystémům podle vědců hrozí kolaps a ohrožená je schopnost lidstva zajišťovat si potraviny, pitnou vodu nebo některé léky. Zástupci skoro 200 zemí světa a mnoha organizací proto v těchto dnech jednají v Montrealu o tom, jak tento trend změnit a jak přírodní systémy začít zase uzdravovat. Jak těžké bude dohodnout celosvětový plán na záchranu živé přírody? Co by znamenal pro Česko?
Jan Kaliba
Přepis epizody
-
Živá příroda kolem nás rychle degraduje a děje se to po celém světě. Jako systémům podle vědců hrozí kolaps a ohrožená je schopnost lidstva zajišťovací potraviny, pitnou vodu nebo některé léky. Zástupci skoro 200 zemí světa a mnoha organizací proto v těchto dnech jednají v Montrealu o tom, jak tento trend změnit a jak přírodní systémy začít zase uzdravovat. Jak těžké bude dohodnout celosvětový plán na záchranu živé přírody? Co by znamenal pro Česko a jak moc by zároveň pomohl s řešením související klimatické krize? A tyto otázky budeme odpovídat v dnešním vydání pořadu Zaostřeno. Jan Kaliba vás zve přímo do Kongresového centra v kanadském Montrealu na konferenci OSN o biodiverzitě.
-
Zaostřeno.
-
Na čas i s jmény. Ty jsou bez.
Více z pořadu
Ostatní také poslouchají
-
David Storch: Máme kliku. Když se tu změní klima, budeme na tom ještě líp
Jak to vidí...
-
Expedice za udržitelným životem
Expedice
-
Záklasník: Elektřina z uhlí se už nevyplatí, ale čím ho nahradit? Musíme se rozhodnout už letos
Chyba systému
-
Šaty v podobě matky země i nekonvenční divadlo: Dětští vítězové CO2 ligy se představili v Senátu
Natura
-
Naši předkové už před 4 miliony let kradli úlovky zvířatům
Laboratoř
-
Problémy s vodou a suchem v Česku jsou stejné jako v rozvojových zemích, hodnotí ekolog Zelený
Hovory
-
Ekologická katastrofa po zničení Kachovky: Černé moře se mění ve skládku odpadků a zvířecí hřbitov
Svět ve 20 minutách
-
Většina bio a gastroopadu končí na skládkách. Přitom se dá využívat jako cenná surovina
Zaostřeno
-
Tři miliony roušek za minutu. Jak recyklovat rychle přibývající odpad?
Reportáže Radiožurnálu