Věda Plus
Je hovězí maso vážně hovězí? Pančované výrobky odhalí rychle a levně nová metoda českých vědců
Věda Plus

Plus
Olomoučtí vědci spolu s kolegy ze Španělska a Brazílie vymysleli, jak jednoduše a levně pohlídat kvalitu hovězího masa. Využili elektrochemickou detekci a vlastní grafenovou kyselinu. Proti současným metodám je novinka podstatně rychlejší i levnější. První praktické nasazení předpokládají vědci v Brazílii, tamní trh s masnými výrobky bojuje s pančovaným hovězím. Pak by se zařízení mohlo začít používat i v Evropě. Studie o tom vyšla v časopise Biosensors and Bioelectronics.
Jan Burda
Více z pořadu
Ostatní také poslouchají
-
Tolik extrémních veder a dešťů by bez změny klimatu nebylo, spočítali vědci. A má se to zhoršovat
Věda Plus
-
Řídnutí kostí, problém, kterým trpí každý desátý Čech
Studio Leonardo
-
Nešťastný ExoMars, motory, rakety a družice. Paleobotanika a naše Země po ničivé srážce s planetkou
Planetárium
-
Meteor o dešti, výzkumu migrace a nemotorných gekonech
Meteor
-
Válka není biologická nutnost. Na rozdíl od zvířat člověk používá psychický teror, popisuje biolog
Leonardo Plus
-
Magazín Experiment z 31. října 2020
Magazín Experiment
-
9.11. Techno
Techno
-
Recept: Hovězí žemlovka s lilkem. Zdeněk Krul z České obchodní inspekce a téma "Reklamace…
Apetýt
-
O plzeňském bluegrassovém buldozeru, který vysekl poklonu otcům Greenhornům. Připravil Pavel…
Folkový antikvariát
-
Důkazy o nošení roušek: Chrání nejen v laboratoři, ale i ve skutečném životě. Ukázal to velký výzkum
Dnešní Plus