Věda Plus
Je hovězí maso vážně hovězí? Pančované výrobky odhalí rychle a levně nová metoda českých vědců
Věda Plus
Plus
Olomoučtí vědci spolu s kolegy ze Španělska a Brazílie vymysleli, jak jednoduše a levně pohlídat kvalitu hovězího masa. Využili elektrochemickou detekci a vlastní grafenovou kyselinu. Proti současným metodám je novinka podstatně rychlejší i levnější. První praktické nasazení předpokládají vědci v Brazílii, tamní trh s masnými výrobky bojuje s pančovaným hovězím. Pak by se zařízení mohlo začít používat i v Evropě. Studie o tom vyšla v časopise Biosensors and Bioelectronics.
Jan Burda
Více z pořadu
Ostatní také poslouchají
-
Amalia Leguizamón: Semena moci. Geneticky modifikovaná sója jako ekonomická vzpruha, nebo nebezpečí?
Ex libris
-
Tohle jídlo chutná fotbalem! V Brazílii sklízejí úspěch...
Zápisník zahraničních zpravodajů
-
Jak omezit herbicidy? Plevel pomůžou najít satelity nebo drony
Laboratoř
-
Češi konzumují průměrně 220 gramů proteinů z masa denně - udržitelná dávka je 9 až 23 gramů
Věda Plus
-
Pojídání hmyzu neznamená, že si venku slupnete nějakou mouchu, říká antropoložka jídla Ferrarová
Hovory
-
Apetýt
Apetýt
-
Bílkoviny z medúz by mohly pomoct s hledáním náhrady za inzulin
Magazín Experiment
-
Jaká je výhoda covidového testování pomocí biočipů?
Magazín Leonardo
-
Vědecké dobrodružství v Indii: Degustátorům projdou ročně pod rukama tisíce tun kávy
Vědecká dobrodružství
-
Jungwirth o přelomové přípravě kovové vody: Využití to teď nemá, ale třeba to zpopularizuje vědu
Dnešní Plus