Studio Leonardo
Léčba obezity bude stále méně invazivní, velkou roli už teď hrají hormony, předpovídá chirurg Fried
Studio Leonardo
Plus
Špičkový chirurg a průkopník v léčbě obezity Martin Fried ve Studiu Leonardo přibližuje nové přístupy k léčbě obezity. „Jednou z možností, u které zatím probíhá výzkum, je nasondovat z oblasti zápěstí nebo třísla jednu tepnu, kterou se zkušený invazivní radiolog dostane trubičkou až do cév, které zásobují žaludek,“ popisuje ve Studiu Leonardo lékař jeden z možných přístupů, jak omezit produkci hormonů ze žaludku, které se vážou na vznik obezity.
Markéta Ševčíková
Přepis epizody
-
Málokterý z českých lékařů se může pochlubit světovým prvenstvím ve svém oboru. O to víc, když se jedná o královnu medicínských specializací chirurgii. Prof. Martin Fried, který se zabývá chirurgickou léčbou obezity, se světovým primátem pochlubit může. V roce 993 provedl jako první na světě tzv. dne a do stabilní bandáže žaludku a Česká pediatrická chirurgie se tak díky němu vyhoupla mezi světovou špičku. Léčba obezity chirurgickou neboli bary a britskou cestou je obor velmi zajímavý a přináší spoustu nových pohledů na fungování našeho těla a trávícího systému. Hraje v obezitě hlavní roli žaludek nebo tenké střevo? A bude někdy existovat zákrok nebo pilulka, po níž obezita definitivně zmizí? Na to vše se prof. Martina Frýda ve studiu Leonardo bude ptát Markéta Ševčíková.
-
Studiu.
-
My už teď sedíme spolu s panem prof. Martinem Frýdem. Dobrý den. Dobrý den v prostorách kliniky v Praze. No, ono už z toho úvodního výčtu je patrné, že bychom asi nenašli zkušenějšího odborníka v oblasti pediatrické chirurgie u nás. Tak buďme na úvod velmi osobní. Jak mladého medika napadne stát se barometrickým chirurgem? To, že mladý muž chce být chirurg, je v podstatě jasné. To chce asi většina mediků, ale jako jak se tam přihodí? Tabary atriem. Bylo to na základě nějakého zvláštního objevu, o kterém jste četl nebo proč vás ten obor začal vlastně tak intenzivně zajímat? To byla shoda o okolností o té chirurgii. Máte pravdu. Tu jsem chtěl dělat od začátku medicíny a potom mě formovala moje hlavní učitelka a člověk, který byl mým vzorem chirurgickým, a to byla paní prof. Pešková z první chirurgické kliniky z Karlova náměstí z Všeobecné fakultní nemocnice. A s tou jsem operoval nejčastěji. A ona byla jedním z průkopníků té badatelské chirurgie v ČR a s paní prof. ty operace jsem prováděl. A přišla druhá věc, a to byl velký technický pokrok, a to byla laparoskopická chirurgie na začátku 90. let a já jsem měl tu možnost na začátku 90. let se jet učit tuto metodu do Velké Británie. Když jsem se vrátil, logickým důsledkem toho bylo, že mě napadlo, že vlastně pro ty obézní pacienty, kteří se dříve operovali tím řezem a ten řez musel být opravdu veliký, aby se člověk vůbec dostal k těm orgánů dutiny břišní. U těch obézních, vysoce obézních pacientů, kteří by možná bylo výhodné provést tuto operaci právě laparoskopicky. A po roce a něco jsem se dohodl s paní prof., že tedy provedeme první operaci na člověku. A byli jsme tedy první na světě, kteří provedli tzv. nechat u stabilní bandáž žaludku obézního pacienta laparoskop.
Více z pořadu
Ostatní také poslouchají
-
Gastroenterolog: Rychlý a pomalý metabolismus jsou klišé. Hlavní je základ z dětství a životospráva
Studio Leonardo
-
Budeme pacientům trpícím obezitou nabízet méně a méně invazivní zákroky, předpovídá chirurg
Pro a proti
-
Zbaví vás bariatrická operace obezity? Ano, ale bez změny životního stylu to nepůjde, varuje chirurg
Host Radiožurnálu
-
Poruchy příjmu potravy jsou stále větším problémem
Leonardo Plus
-
Hlavní příčinou obezity nebývá přejídání, upozorňují vědci. Záleží i na inzulinu
Laboratoř
-
Naše druhé já, náš druhý mozek, říká o střevech gastroenterolog
Magazín Leonardo
-
Tloustnete i při pouhém pohledu na knedlík? Vědci jsou na stopě vysvětlení
Magazín Experiment
-
Doktoři: Komplexní onkologické centrum Liberec
Seriál týdne pod Ještědem
-
Nevnímejme jídlo jako nepřítele, ale jako něco, co potřebujeme, říká koordinátorka studie o hubnutí
Apetýt
-
Jaký je rozdíl mezi vodovou a smetanovou zmrzlinou? Letní tipy výživové poradkyně Martiny Jandové
Radioporadna