Ranní interview
„Dlouhodobě neudržitelné.“ Ceny brambor jsou pod náklady na jejich pěstování, říká předseda bramborářů
Ranní interview

Radiožurnál
Vysoké ceny energií zvedají pěstitelům brambor náklady na skladování, což se podle předsedy Českého bramborářského svazu Josefa Králíčka promítne do jejich jarních cen. To, kolik za brambory platíme, ovšem podle Králíčka neodpovídá nákladům farmářů už nyní. „Pro spotřebitele je výhodné, když nakupují v akcích řetězců brambory za 8 korun, nicméně ta farmářská cena je fakticky pod pěstitelskými náklady, což je dlouhodobě neudržitelné,“ popisuje Králíček.
Vladimír Kroc
Přepis epizody
-
V Česku pokračuje sklizeň brambor. Třeba na Vysočině bude podle některých farmářů úroda nižší než loni. V jižních Čechách ale sklízejí brambor prý dost. Co ta či pěstitelé hlavně trápí, to jsou vysoké ceny energií. Ty zvedají totiž náklady na skladování. Jde tedy o to, jestli se vyplatí sklizenou úrodu prodat levně, hned, nebo ji draze uchovávat. Detaily probereme s předsedou Českého bramborářského svazu Josefem králíčkem. Dobrý den. Dobrý den. Přestože je na řadě míst Česka sklizeň brambor ještě neskončila. Dá už se teď odhadnout, jaká bude ta letošní úroda?
-
Víte, my ty informace, které dostáváme teď od pěstitelů, jsou velmi rozdílné. Ta letošní sezona začala podle mého názoru velmi dobře. Je výsadba proběhla, dá se říci, čas a do vhodných půdních podmínek. A jak tedy v té radu bramborářské oblasti, tedy v Polabí a na jižní Moravě, tak na Vysočině, ale problémem je zejména ten nedostatek srážek závěru, řekněme měsíce června a měsíci červenci. A na druhé straně byli i regiony, kde byla situace příznivější a kde tyto problémy neměli. Ale obecně je problém u odrůd delší vegetační ozdobou. Ty ranější odrůdy jsou na tom trošičku lépe. Ale já bych se vrátil k té otázce. Já předpokládám, že produkce se bude blížit průměru. Rozhodně zatím žádný rekordy, co se týká sklizně brambor, padat nebudou.
-
Někteří brambor a teď zvažují, jestli se vůbec do skladování úrody právě kvůli drahým energiím, jak už jsem o tom mluvil, pouštět. Co tady hodlají s letošní sklizní dělat?
Více z pořadu
Ostatní také poslouchají
-
Největší zájem je aktuálně o pronájmy, říká realitní specialista Adam Šimoník
Dobrá rada
-
Když vidím zanedbaný hřbitov, cítím to jako neúctu vůči mrtvým, říká historik Roháček
Hovory
-
Studentka medicíny Anežka Dašková. Co ji přivedlo k založení spolku O nemocech otevřeně?
Jak to vidí...
-
Po půdě chceme mnoho. Málo do ní ale vracíme, tvrdí půdní mikrobiolog Šimek
Studio Leonardo
-
Osminu spotřeby by mohla pokrýt komunitní energetika. Zatím brání legislativa
Podhoubí
-
When the Blood Spurts
Vinohradská 12
-
Mravenci mají dva žaludky. Potravu si navzájem předávají společně s informací o své sounáležitosti
Máme rádi zvířata
-
Pavla Holcová: Věřila jsem, že o kauze Kuciak už víme vše. Stále ale objevujeme další komnaty hnusu
Dvacet minut Radiožurnálu
-
Host: Jana Hanušová choreografka a sociální pracovnice
Noční Mikrofórum
-
Tchajwanci se považují za Číňany, ale chtějí být součástí demokratické země, vysvětluje geograf
Interview Plus