Radioporadna
Chudoba se dnes projevuje tím, že lidé jedí nezdravé věci a dříve umírají. Přitom se jídlem plýtvá
Radioporadna
Hradec Králové
S provozním ředitelem Potravinové banky Hradec Králové Václavem Pituchou hovoříme o tom, jak neplýtvat potravinami, jak šetřit s jídlem a jak se k němu chovat šetrně.
Jana Kudyvejsová
Přepis epizody
-
Posloucháte ČRo Hradec Králové. Je 11 hodin 12 minut a naším hostem dnes je provozní ředitel potravinové banky Hradec Králové pan Václav Pitucha. Dobré dopoledne. Dobrý den. My dnes chceme mluvit o tom, jak neplýtvat potravinami. Z druhé strany, jak šetřit s jídlem, jak se k němu chovat šetrně. Já jsem tady přes dopoledne citovala několik statistik takových obecnějších, třeba, které uvádí Organizace pro výživu a zemědělství, že třetina všeho vyprodukovaného jídla na světě se vyhodí nebo znehodnotí. To je údaj třeba za rok nebo jak je to myšleno?
-
No, bohužel je to pravda. Je to údaj za rok a trvá to dlouhodobě.
-
A dokonce je tu dodatek, že pokud by byly tyto potraviny zachráněny, tak by se jimi nasytili asi tři miliardy lidí. A ještě jedno číslo v Evropě připadá na jednoho člověka 96 až 115 kg vyhozeného jídla za rok. Jak jsme na tom třeba my tady v ČR?
Více z pořadu
Ostatní také poslouchají
-
Samotné tuky v naší stravě nejsou žádným strašákem. Nebezpečná je kombinace tuků s cukry
Radioporadna
-
Plýtvání se slevou. „Naše společnost je málo vyspělá,“ říká...
Dopolední Radiožurnál
-
Potravinovou pomoc potřebuje stále víc lidí. O zásoby potravinových bank je čím dál větší zájem
Zprávy pro Královéhradecký kraj
-
PORADNA: Bez vitamínů a prvků naše tělo nefunguje
Dobré dopoledne
-
K plýtvání potravinami přispívají vysoké ceny a promoční akce, kritizuje Mikoška ze Svazu obchodu
Dvacet minut Radiožurnálu
-
Stravování podle ročních období? Důležité jsou sezónní, fermentované a lokální potraviny
Host Dopoledního expresu
-
Nedarujeme nic plesnivého, nic shnilého, popisují v supermarketu. Jak potraviny třídí?
Seriál Radiožurnálu
-
Plýtvání jídlem? „Inspirací by nám měly být naše babičky,“ radí šéfkuchař restaurace Sůl a řepa
Speciál Radiožurnálu