Názory a argumenty
Petr Holub: Dokonalá bouře v cukru
Názory a argumenty
Plus
Ceny cukru byly v říjnu o 105 procent vyšší než ve stejném měsíci minulého roku. Přeloženo do češtiny, kilogram cukru zdražil z 15 korun před rokem na 20 korun letos v září a 30 korun v říjnu. Tuzemské hospodyňky v tom přirozeně vidí naschvál. Základní surovina pro vánoční cukroví zdražila právě v termínu, kdy začínají s pečením.
Petr Holub
Přepis epizody
-
Ceny cukru byly v říjnu o 105 % vyšší než ve stejném měsíci minulého roku. Přeloženo do češtiny kg cukru zdražil z 15 korun před rokem na 20 korun letos v září a 30 korun v říjnu. Tuzemské hospodyňky v tom přirozeně vidí naschvál. Základní surovina pro vánoční cukroví zdražila právě v termínu, kdy začínají s pečením. Nutno podotknout, že zdražení přichází pro zákazníky vždy v nejméně vhodnou chvíli, zpravidla v časech, kdy si dotčené zboží nemohou odepřít. Má to cynickou obchodní logiku. Přitom je opravdu těžké pochopit, proč cukr zdražuje právě teď, když přece jeho cena na světových burzách už nejméně rok neroste a poslední dobou dokonce klesá. Bude v tom určitě nějaký podraz, řekne si zákazník. Milovníci dobrodružství zase mohou označit vývoj na evropském trhu s cukrem za dokonalou bouři. Potíže nastaly ve státech na jihovýchodě Evropy, který počátkem roku vyschly dodávky cukru z Ukrajiny a Ruska. Logicky se obrátili na dodavatele ze střední Evropy včetně Česka. Nutno přiznat, že za nedostatkové zboží byli ochotní platit víc než obvykle. K horšímu se vývoj zlomil v červenci, když cukrovou nouzi začali pociťovat Poláci v období, kdy většina tamních obyvatel zavařuji marmeládu. To způsobilo paniku a maloobchodní cena za kg cukru v Polsku vyrostla na značku odpovídající 30 korunám. Ve střední Evropě to bylo vůbec poprvé, co už je to mohli poznat nájezdech polských rodin do pohraničních supermarketu, které polský cenový růst nezasáhl. Logicky to však znamenalo, že tuzemské cukrovary dodávali do Polska cukr za stejně mimořádnou cenu. Cena cukru se dobře hodí k vyvolání paniky kdykoliv. Proto se stejně jako v Polsku pohnout trh. Také v jiných zemích proto stálo za to uvažovat o možnosti, že by cukr na úroveň 30 korun zdražil také v Německu. Producenti a obchodníci to s úspěchem zkusili čtvrtého října a pak už byl jen otázkou času, kdy stejnou cenovou hranici překoná cukr také v tuzemsku. Bohužel v časech inflace neexistují příběhy s dobrým koncem. Cukr zdražil v Česku na úroveň, která je neobvyklá také v Německu a vlastně není důvod, proč by cena měla klesat. Výrobci to zdůvodňuje tím, že ke zdražení je donutili energetické náklady, které prý příkře vyrostly vinou války na Ukrajině. A je pouze logické, že to jednou muselo stihnout také tuzemské obchody. Kdo nevěří, ať tam běží. A na druhé straně tržby za vývoz cukru rostou tuzemským producentům meziročně o 46 %. Zvyšovat ceny v maloobchodu na víc než dvojnásobek proto snad nebylo nutné. Z takového zjištění je ovšem maximálně možné udělat zakázku pro antimonopolní úřad. Levný cukr českým hospodyňkám to už stejně nevrátí.
Více z pořadu
Ostatní také poslouchají
-
Už jste se pustili do pečení cukroví? Anebo zatím jen přemýšlíte kolik druhů a množství připravíte?
Zprávy pro Královéhradecký kraj
-
Každý třetí člověk nad 65 let v České republice je diabetik
Co vás zajímá
-
Z vánočního cukroví mám lehce noční můry, říká vedoucí cukrářského provozu střední odborné školy
Zprávy Českého rozhlasu Region
-
Lehká cola spíš přitíží. Umělá sladidla mohou zvyšovat riziko cukrovky, varuje diabetolog
Zdravíčko
-
Vánoční cukroví pečeme kvůli atmosféře a tradici. Neslouží k najedení
Náš host
-
Zdražování energií a dalších provozních nákladů doléhá i na cukráře. Vánoční cukroví bude dražší
Zprávy ČRo Olomouc
-
Čerstvé, lokální a větší výběr. I Američané umějí nakupovat na farmářských trzích
Zápisník zahraničních zpravodajů
-
Zlaté pravidlo, kolik droždí na kolik mouky, prozradil cukrář Josef Maršálek
Pochoutkový rok
-
O radosti z jídla i ze života: Cukr. Je třtinový cukr zdravější alternativou? A co umělá sladidla?
Jezte, ať vám to sluší
-
Ovocnáři sklidí víc švestek. Díky příznivému počasí v době růstu a zrání jsou plody velké a sladké
Zprávy z jižních Čech