Leonardo Plus
Brambory a zelé, živobytí celé? Venkovské půsty našich předků se neobešly bez sádla, říká etnolog
Leonardo Plus
Plus
Únor byl pro předchozí generace měsícem hojného jídla, pití, veselic a zábav. A následně postním obdobím. „Velký velikonoční půst si tradičně spojujeme s újmou od jídla, tedy že by lidé neměli jíst jídla smažená na živočišných tucích. To si ale ve venkovském prostředí lze jen těžko představit,“ vysvětluje etnolog Martin Šimša, ředitel Národního ústavu lidové kultury ve Strážnici.
Markéta Ševčíková
Přepis epizody
-
Když vyslovíte slovo únor v našem prostředí v roce 2022, automaticky vám k němu přiskočí přívlastek Suchý právě nejkratšího měsíce v roce, totiž že řada lidí využívá k různým očistám a detoxikačním kúrám souvisejícím se sníženou konzumací masa a absencí alkoholu. Kdyby to všechno viděli naši předkové od raného středověku až do poloviny 20. století, asi by zavrtěli hlavou a poklepali si na čelo. Únor byl pro ně totiž jedním z nejoblíbenějších měsíců v roce. Byl totiž spojen s hojnou konzumací jídla i alkoholu a především se společenskými zábavami, veselicemi maškaráda my a divokými hrají. Kde se původ jásavého února vůbec vzal? Jakou symboliku měly jednotlivé rituály, které naši předkové prováděli? Co symbolizovaly jednotlivé masky? Jak bývaly organizovány plesy, co si oblékali lidé ve městech a co na venkově a jak se bavila šlechta? O tom všem v následujícím výletě do světa historie a kulturní antropologie. Přínosný poslech vám přeje Markéta Ševčíková.
-
Leonardo.
-
Jak milí posluchači a my se vám hlásíme opět z překrásných prostorách zámku ve Strážnici. Zároveň to sídla Národního ústavu lidové kultury, kde nás pravidelně hostí jeho ředitel Martin Šimša. Dobrý den. Dobrý den. My, když jsme se viděli, pane řediteli naposled, což bylo ještě v loňském roce, tak jsme uzavřeli naše povídání o tom, jak to vypadávalo v časech našich předků, zhruba kolem hromnic. My jsme si už několikrát říkali, že naši předkové měli období v roce velmi oblíbená a období v pracovní, tak právě to povánoční období bylo pro ně je asi jedno z nej.
Více z pořadu
Ostatní také poslouchají
-
Etnolog: Ještě před sto lety nebylo nic horšího než zůstat na dědině neprovdaná, bez síly a zastání
Leonardo Plus
-
Veganská nádivka ani volské oko není problém, říká veganská blogerka Nikoleta Kováčová
Ve vlastní šťávě
-
Maltoše se pečou a vaří. Nevšední recept z nudlového těsta předvedla Ludmila Plíšková
Pochoutkový rok
-
Glosa dne aneb Co týden dal
-
Hlad je součástí tradice i správného stravování. Dobrý je...
Glosa Pavla Maurera
-
Rozhovor s Martinem Šimšou z Národního ústavu lidové kultury ve Stážnici o tom, jak vznikla…
Ranní interview
-
Vakcíny na jiné nemoci mohou pomoci i v boji s koronavirem, zjistili američtí vědci
Magazín Leonardo