Laboratoř

Včely a ptáci zlepšují sklizeň kávy. Bez nich by úroda klesla o čtvrtinu

Laboratoř

Včely a ptáci zlepšují sklizeň kávy. Bez nich by úroda klesla o čtvrtinu
Kávovníková farma (Coffee berries are sundrying in a small farm)

Plus

Kdyby na kávovníkových plantážích nespolupracovali včely a ptáci, pěstitelé by měli o čtvrtinu horší úrodu. To plyne ze studie na třiceti pokusných farmách v Kostarice a USA. Práce vyšla v odborném časopise PNAS.
Martina Mašková

Přepis epizody

Přepis mluveného slova do textu je prováděn automatizovaným systémem a proto obsahuje mnoho nepřesností. Je určen pouze pro rychlou orientaci a vyhledávání. Nalezené výsledky vyhledávání jsou v přepisu zvýrazněny podbarvením.
  • Vítejte v pořadu vědců a herců. Dnes v něm budeme probírat, jak pesticidy ovlivňují rozmnožování včel, proč jsou důležití vzácní opylovači a jak včely ve spolupráci s ptáky prospívají pěstování kávy. U mikrofonu je Martina Mašková.

  • Laboratoř.

  • Vítám entomology Davida Krále. Dobrý den. Děkuji za pozvání a Jana Šobotníka. Dobrý den. A vítám také herce a pedagoga Ondřeje Kepku. Krásný den. Včely jsou klíčovými opylovači na planetě. Jejich počty, ale jak víte, klesají. I badatelé z univerzity ve Würzburgu zjistili, že důvodem jejich úbytku jsou hlavně pesticidy. Ty totiž zhoršují vyhlídky samečků v očích samiček. Partneři samičkám méně o ní a méně se jim daří hrudní vibrace, podle které si je partnerky vybírají. Zajímavé na tomto výzkumu, zdálo se mi bylo a uvidíme, jestli mi to potvrdí živě. Liščího se, že fungicid, který při tomto pokusu použili, byl poměrně malém množství. Jan Šobotník dostává slovo na úvod.

Ostatní také poslouchají