Laboratoř

Když steak chutná jako špinavý hadr. Stovky milionů lidí trápí poruchy čichu

Laboratoř

Když steak chutná jako špinavý hadr. Stovky milionů lidí trápí poruchy čichu
barbecue

Plus

Pacienti, kteří kvůli viróze ztratili čich, můžou z ranní kávy cítit odpadky nebo zkažené maso. Informuje o tom časopis Chemical Senses. Tým badatelů, který se tím zabýval, zjistil, že zmíněný jev zvaný parosmie se týká častěji mladších pacientů a žen.
Martina Mašková

Přepis epizody

Přepis mluveného slova do textu je prováděn automatizovaným systémem a proto obsahuje mnoho nepřesností. Je určen pouze pro rychlou orientaci a vyhledávání. Nalezené výsledky vyhledávání jsou v přepisu zvýrazněny podbarvením.
  • Mohla by nám znalost transfúze krve pomoci lépe porozumět COVIDu? Které mylné čichové vjemy mají pacienti po virových infekcích a když se může hodit zacpaný nos. To jsou tři náměty dnešního pořadu. Je co a herců? Dobrý poslech přeje Martina Mašková.

  • Laboratoř.

  • Mi pozvání dnes přijali infektolog Petr Smejkal. Dobrý den. Dobrý den. Jan Havlíček, biolog. Dobrý den. A Kajetán Písařovic, pravidelný herecký host. Dobrý den. Vítám vás všechny. Začne ve studii, která je z časopisu Vedem x a je zajímavá tím, že praví, že infekce koronavirem se zřejmě řídí podobnými zákonitostmi jako transfúze krve. Jak to podle odborníků, autorů té studie, může fungovat? Oni se zkrátka snažili zjistit, proč lidé s krevní skupinou nula méně často než ostatní onemocní COVIDem a vyšla jim dva až třikrát větší pravděpodobnost, že se nakazíme od někoho, komu bychom mohli darovat krev. Lidé s nulou pravý studie nemůžou dostat krev od ostatních, a tím pádem i méně často pochytí koronavirus. A protože jsou ale pro nositele ostatních krevních skupin univerzálními dárci krve, tak by mohly být i univerzálními přenašeči covidového dárečku. V uvozovkách řečeno, pokud jde o tu skupinu nula, jak je to z její náchylností ke koronaviru a schopnosti přenést tuto infekci, obracím se na Petra Smejkala.

Ostatní také poslouchají