Káva o čtvrté

Jak nejlíp odstranit mastný flek, skvrny od ovoce, červeného vína nebo čokolády? Radí chemik z VŠCHT

Káva o čtvrté

Jak nejlíp odstranit mastný flek, skvrny od ovoce, červeného vína nebo čokolády? Radí chemik z VŠCHT
Skvrna od vína na bílém oblečení

Dvojka

Skvrny na textilu, které mohou být nejrůznějšího původu, často běžným praním neodstraníme. Jak na ně? Jaká je jejich chemická podstata, a co na ně z tohoto pohledu funguje? Čím odstranit nečistoty ze stolování jako je červené víno, mastný flek, skvrny od ovoce či čokolády? Zabírají rady našich babiček na použití soli, citronové šťávy nebo sody? Kdy využít vodu s mýdlem, a kdy je lepší použít chemický přípravek? Otázky pro Jana Šmidrkala z Ústavu mléka, tuků a kosmetiky VŠCHT.
Tereza Stýblová

Ostatní také poslouchají