Hovory

Výroba jídla a vaření má být věc, o kterou se člověk dělí. Nemáme co skrývat, říká biofarmář

Hovory

Výroba jídla a vaření má být věc, o kterou se člověk dělí. Nemáme co skrývat, říká biofarmář
Vojtěch Veselý

Plus

Farmář Vojtěch Veselý už patnáct let hospodaří na úpatí Doupovských hor v západních Čechách. Říká, že starat se o to, co jíme, je svým způsobem luxus. „Je to projev volby, kam budete směřovat svůj čas, svoji energii. S jídlem naše tělo přichází do kontaktu denně, něco z toho, co zkonzumuje, v nás zůstává, něco vypouštíme ven. Přijde mi, že to je dost velká odpovědnost – ať už k sobě, nebo k ostatním za to, jakým způsobem obživu získáváme,“ myslí si.
Petr Vizina

Přepis epizody

Přepis mluveného slova do textu je prováděn automatizovaným systémem a proto obsahuje mnoho nepřesností. Je určen pouze pro rychlou orientaci a vyhledávání. Nalezené výsledky vyhledávání jsou v přepisu zvýrazněny podbarvením.
  • 15. rokem hospodaří na úpatí Doupovské hory na západu Čech. Jeho bio statek produkuje jehněčí maso, med nebo ovčí sýry. Ty dodává spolkovému obchodu, který nemá zákazníky, ale podílníky. Je možné dosáhnout v dnešním Česku potravinové soběstačnosti? Být ohleduplný ke krajině a podporovat lokální produkci potravin. A jaká cena se za to platí? Hostem hovorů je farmář z Valče na Karlovarsku Vojtěch Veselý.

  • Buďte zdráv. Děkuji, že jste přišla.

  • Děkuji za pozvání.

Více z pořadu

Ostatní také poslouchají