Hovory
Výroba jídla a vaření má být věc, o kterou se člověk dělí. Nemáme co skrývat, říká biofarmář
Hovory
Plus
Farmář Vojtěch Veselý už patnáct let hospodaří na úpatí Doupovských hor v západních Čechách. Říká, že starat se o to, co jíme, je svým způsobem luxus. „Je to projev volby, kam budete směřovat svůj čas, svoji energii. S jídlem naše tělo přichází do kontaktu denně, něco z toho, co zkonzumuje, v nás zůstává, něco vypouštíme ven. Přijde mi, že to je dost velká odpovědnost – ať už k sobě, nebo k ostatním za to, jakým způsobem obživu získáváme,“ myslí si.
Petr Vizina
Přepis epizody
-
15. rokem hospodaří na úpatí Doupovské hory na západu Čech. Jeho bio statek produkuje jehněčí maso, med nebo ovčí sýry. Ty dodává spolkovému obchodu, který nemá zákazníky, ale podílníky. Je možné dosáhnout v dnešním Česku potravinové soběstačnosti? Být ohleduplný ke krajině a podporovat lokální produkci potravin. A jaká cena se za to platí? Hostem hovorů je farmář z Valče na Karlovarsku Vojtěch Veselý.
-
Buďte zdráv. Děkuji, že jste přišla.
-
Děkuji za pozvání.
Více z pořadu
Ostatní také poslouchají
-
Speciality ze šneků jako novodobá adventní pochoutka? Na farmě v Nahošovicích mají plné ruce práce
Zprávy ČRo Olomouc
-
Valašská kyselice byla původně polévkou nejchudších horalů
Pochoutkový rok
-
Oslava poctivé práce našich farmářů. Zemědělský den Mžany s Českým rozhlasem Hradec Králové
Páteční host
-
Starousedlík František Komárek ze slezské obce Rohov má na...
Česko – země neznámá
-
Hospodaříme ve svém mlýně po generace, jsme tam usedlí, říká o rodinném statku sedlák Vladimír Kuncl
Hovory
-
Dvě hodiny po práci se věnujeme byrokracii. Pěstitel má být na poli, říká spolumajitel rodinné farmy
Dvacet minut Radiožurnálu
-
Petr Voldán: Fialová kráva a zelená tráva
Glosa dne aneb Co týden dal
-
Cílek: Půdu zachrání malá opatření, poučme se z historie
Leonardo Plus
-
Jsou to „jen“ brambory
Téma Plus