Hovory
Vařit jsem začal podle 300 let staré kuchařky, říká britský historik gastronomie Ivan Day
Hovory
Plus
„Když mi bylo 13 let, koupil jsem si kuchařku aristokratické kuchyně z roku 1723. Koupil jsem ji v roce 1963 – to byla doba, kdy bylo jídlo v Anglii stále pod vlivem špatné ekonomické situace, takže se vařilo hodně jednoduše,“ popisuje své kulinářské začátky Ivan Day, přední britský historik a specialista na dějiny gastronomie a kulturu stolování.
Naděžda Hávová
Přepis epizody
-
Už ve starověku vysílali velmožové do hor rychlé běžce, aby odtud přinesli čerstvý sníh a led. No a v kuchyni ho potom smíchali s medem a ovocem a nakonec z toho byl na světě osvěžující dezert. V Evropě se zmrzlina začala stále více objevovat v první polovině 18. století. Ale zúžit naše dnešní povídání jenom na historii výroby jedné z nejúžasnějších dobrot, tak to by byla velká škoda, i když málokdo o ní ví tolik a umí tak skvěle připravit jako náš dnešní host je ruský historik, spisovatel a taky přední znalec evropské kuchyně. Ze studia ČRo Plus zdraví Naděžda Hávová.
-
Hovoří.
-
A mým hostem je dnes Ivan dej, mezinárodně uznávaný specialista na dějiny gastronomie a kulturu stolování. Vítejte u nás.