Host Radiožurnálu
Ovce jsou dobrý sport pro romantiky, byznys ne. Jehněčí stále budí nedůvěru, říká chovatel ovcí
Host Radiožurnálu
Radiožurnál
Na českobudějovickém veletrhu Země živitelka představují místní chovatel ovcí a šéfkuchař provozu na Lipně synergii potravního řetězce zaměřeného na ovce. „Pomůžou nám restaurace, které budou vařit jehněčí a skopové maso. Když se zvedne lokální zájem o potraviny, podpoříme odbyt a lidi to zase začnou chovat dál,“ míní chovatel ovcí Jan Vejčík. Proč je jeho živnost spíš drahým sportem? Jak si dobrý život pro ovce představuje kuchař Michal Hruda? A jak se beran stává zlým?
Jan Pokorný
Přepis epizody
-
Dobré dopoledne. Posloucháte Radiožurnál s agrosalonu Země živitelka v Českých Budějovicích nebo jak říkají místní Budějovicích. Jsme tady na výstavišti a naším tématem dnes budou ovce a taky kozy. A taky u vaření je tady s námi Jan Vejčík, což je chovatel a zároveň předseda krajského sdružení Jihočeského kraje, svazu chovatelů ovcí a koz. Dobrý den.
-
Dobrý den, který před chvílí řekl, je takto kéž by bylo až do Vánoc, pane. Větší, když bude 30 stupňů.
-
Ano, ale bude to lepší než zima. Příjmů si než mráz.