Host Lucie Výborné

Kapr na štědrovečerním stole? Se vznikem Československa bylo třeba podpořit rybníkářství a vyjíst rybníky, přibližuje etnograf

Host Lucie Výborné

Kapr na štědrovečerním stole? Se vznikem Československa bylo třeba podpořit rybníkářství a vyjíst rybníky, přibližuje etnograf
Martin Šimša

Radiožurnál

Francouzská bageta, výroba kubánského rumu nebo slovinské včelařství. Spolu s těmito tradicemi se do seznamu nehmotného kulturního dědictví UNESCO dostalo nově vorařství. Jaké další české tradice jsou na seznamu? „Jízda králů, sokolnictví, slovácký verbuňk, výroba skleněných perel a samozřejmě modrotisk,“ vyjmenovává ředitel Národního ústavu lidové kultury Martin Šimša. Co se dříve jedlo na Štědrý večer? A jak se do našich tradic zapojil stromeček? Poslechněte si rozhovor.
Lucie Výborná

Přepis epizody

Přepis mluveného slova do textu je prováděn automatizovaným systémem a proto obsahuje mnoho nepřesností. Je určen pouze pro rychlou orientaci a vyhledávání. Nalezené výsledky vyhledávání jsou v přepisu zvýrazněny podbarvením.
  • Ďarmek s energií. 17 let dodáváme energii Česku. Máme zajištěno dostatek energie pro naše stávající i nové zákazníky na celý příští rok. Sponzor pořadu.

  • Posloucháte podcast pořadu Host Lucie Výborné.

  • Tradice vorařství je na seznamu nehmotného kulturního dědictví UNESCO. O zápisu rozhodl výbor organizace na zasedání v Maroku a celkem nedávno se odtamtud vrátil můj dnešní host, ředitel Národního ústavu lidové kultury ve Strážnici na Hodonínsku Martin Šimša. Tak vás zdravím po linkách do Brna. Pěkný den.

Více z pořadu

Ostatní také poslouchají