On Air
Staré ovocné sady usychají. Zachraňují je ochránci přírody i výrobci cideru
On Air

Radio Wave
Ovocné sady jsou tradiční součástí české krajiny. Proč jsou tak důležité a proč je třeba chránit staré odrůdy ovocných stromů? „Potřebujeme staré odrůdy a nejlépe z vysokokmenných stromů, které tahají do jablek úplně jiné živiny,“ říká výrobce cideru Jáchym Kliment. Martin Lípa z Českého svazu ochránců přírody zase dodává, že staré sady jsou kulturní památkou i vzácným biotopem, který navíc udržuje vodu v krajině.
Více z pořadu
Ostatní také poslouchají
-
Ovocnář Josef Sus: Proč mizí staré odrůdy?
Jak to vidí...
-
Zámecké sady Chrámce pěstují staré odrůdy ovocných stromů. Z plodů pak vyrábějí džemy i pálenky
Ústeckým krajem za dobrým pitím a jídlem aneb Co si u nás dáte a jinde ne
-
Ovocnářská unie varuje, že v Česku dramaticky ubývá ovocných sadů
Pro a proti
-
Šéf ovocnářů: Zmizí milion ovocných stromů. Náklady na produkci jablek mnohonásobně stouply
Dvacet minut Radiožurnálu
-
V Bartošovickém sadu zachraňují genofond starých odrůd jabloní a hrušní
Křížem krajem
-
Ve vlastní šťávě: Jablka
Ve vlastní šťávě
-
Avokádo - není potřeba vyhýbat se tučnějším druhům ovoce, jako je avokádo. Naopak, je velmi…
Přírodní lékárna
-
Víme, proč jsou jahody v zimě často bez chuti. Může za to jeden zákaznický stereotyp
Zápisník zahraničních zpravodajů