On Air

Káva, alkohol i kynuté pečivo. Fermentace není jen kimči, kvašením se vyrábí také léky a umělá hmota

On Air

Káva, alkohol i kynuté pečivo. Fermentace není jen kimči, kvašením se vyrábí také léky a umělá hmota
Zuzana Ouhrabková, blogerka o fermentaci

Radio Wave

Kvašení je v módě. Než začala být fermentace v Česku hitem, začala o ní zhruba před deseti lety psát Zuzana Ouhrabková. Její blog se postupem času stal stránkou, kterou člověk při hledání informací o fermentaci na internetu nemůže minout. „Kimči je obří trend. V tuhle chvíli ale jede taky kombuča, neboli zkvašený čaj,“ říká Ouhrabková a dodává, že se v současné době experimentuje s ledasčím – ve světě fermentace je stále co objevovat.
Jarda Petřík

Přepis epizody

Přepis mluveného slova do textu je prováděn automatizovaným systémem a proto obsahuje mnoho nepřesností. Je určen pouze pro rychlou orientaci a vyhledávání. Nalezené výsledky vyhledávání jsou v přepisu zvýrazněny podbarvením.
  • Ve čtvrtečním on éru na výstavu, kde se teď už budeme věnovat tématu kvašení neboli fermentace, protože to bude také téma aktuálního kytku braní. Komunitní akce, která je v základu zaměřená na květiny a opakovaně ji připravuje Jana Gajošová, organizátorka této akce v atriu na Žižkově, kterou tímto zdravím na výživu. Ahoj, ani ahoj. Hostem je, dá se říct toho, propagátorka domácího kvašení a taky zakladatelka blogu zkvašeno CZ Zuzana Ouhrabková. I vás vítám na výšku. Dobrý den. Dobrý den. Vy budete také přítomna té diskusi, která se bude konat teď i v neděli čtvrtého září v rámci toho kytku braní. A my tak trošku možná probereme i některá témata a otázky, která tam, které tam padnou, i když samozřejmě v tu neděli to bude daleko obšírnější. Každopádně já bych na úvod s dovolením rád začal minulostí, protože kvašení nebo fermentace je poslední roky docela i na, bych řekl, minimálně mezi mladými lidmi, ale přitom je to proces, který používáme už dlouhá staletí. Dá se říct, jak dlouho vlastně je fermentace s lidmi?

  • Prokazatelně vlastně od nějakého vynálezu zemědělství a archeologických nálezů. To znamená, že desítky 1000 let zpátky najdeme nějaké to pivo, jaký ten kvašený chleba, ale je velmi pravděpodobné, že projde. Kvasily výrazně jako dřív, protože na to, abyste, aby vám něco jako zkvasilo, nepotřebujete toto. Zemědělstvím je hotový. Potřebuji mít nějakou nádobu, kam něco dáte a ono je to zkazí, aby to pak ochutnáte a zjistíte, že to vlastně jako dobrý. Jedna z antropologických teorií říká, že vlastně přirozeně zkvašený ovoce a včelí úly, do kterých napršelo a vznikla tam při přirozená medovina je vlastně u toho vzniku nějakého jako abstraktního vědomí apod. společně s houbičkami. Když teda jako se člověk dostal do toho jiného z praxe, tedy prapředek člověka, se dostal do toho jiného stavu vědomí. Takže to pomáhalo té revoluci. Ano, je to teorie ze 60. let.

  • Když se řekne kvašení, tak si asi většina mladých lidí představí nebo jako první napadne kým či nicméně ten proces fermentace je v podstatě všude kolem nás. Co všechno je kvašené?

Více z pořadu